Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VB420

Cursus De narratieve methode, Basis

Cursus De narratieve methode, Basis
Cursuscode: VB420

 

Narratief betekent vertellend of verhalend. Ieder mens is een verteller. De behoefte om te vertellen is misschien al zo oud als de mens zelf. Door te vertellen geven we betekenis aan de wereld om ons heen. We hebben verhalen over onze jeugd, onze vrienden en familie en vooral verhalen we over onszelf. Door te vertellen reflecteren we op ons leven. We vertellen waar we vandaan zijn gekomen, waar we nu zijn en waar we naar toe willen.
Het bijzondere aan de narratieve methode is dat ze cultuur overstijgend is. Het vertellen van het eigen verhaal gebeurt altijd binnen de eigen culturele context.

De psychotherapeut Michael White uit Australië is de grondlegger van de narratieve methode. Hij stelt dat ieder mens een of meerdere verhalen heeft. De manier waarop mensen hun verhaal vertellen bepaalt hoe ze in het leven staan. Er zijn net zoveel waarheden als er verhalen te vertellen zijn. De uitkomst van dit verhaal, of onderdelen hiervan, maakt dat mensen tevreden of ontevreden op hun leven kunnen terugkijken. De narratieve methode helpt met zoeken naar persoonlijke betekenis om zo het heden (meer) vorm te geven. Zij is geschikt voor mensen met een zeer diverse achtergrond en toepasbaar in alle beroepen waarbij het contact met de ander centraal staat. De narratieve methode is in eerste instantie een gespreksmethode. Maar het is ook goed mogelijk om bijvoorbeeld aan de hand van foto’s, video’s of geluidsopnames het verhaal te vertellen.

In de cursus leren we de basisbeginselen om de ander uit te nodigen tot het vertellen van hun verhaal en het betekenis geven hiervan. We gebruiken diverse vormen om het verhaal te vertellen maar onderzoeken ook wat onze eigen verhalen zijn en hoe we deze zelf kunnen vertellen. Dit doen we aan de hand van samen oefenen, huiswerkopdrachten en het bespreken van de theorie.

Maximaal 12 deelnemers.

Zaterdag 9 maart 2019
3 lessen van 3 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 115,00
Mw. K.G. (Carla) Hendriksen
10:00 - 13:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
K.G. (Carla) Hendriksen
K.G. (Carla) Hendriksen
Carla begon haar praktijk Ontwikkelkunzt in 2002. Sinds 1984 werkte zij in dienst bij diverse zorg- en hulpverleningsinstanties binnen de (O)GGZ, Vluchtelingenopvang en Jeugdhulpverlening. Dit deed zij zowel in direct cliëntencontact als in leidinggevende en coachende functies. Na haar reguliere studie volgde ze diverse specialisaties om zo haar kennis en vaardigheden als coach en therapeute steeds meer uit te breiden. Zij volgde o.a. de HBO opleidingen voor Narratieve therapie, Poly-energetische therapie, Leiderschap-coaching, Rationeel Emotieve Therapie (RET), Mindful Analyses, Therapeutisch Schrijven, NLP, Online Coaching, het Socratisch gesprek, Geweldloze Communicatie en Multiculturele Communicatie. Carla heeft dus niet alleen een brede visie en kennis van de theorie rondom de kunst van het ontwikkelen, zij heeft ook praktisch veel ervaring met het werken met mensen. Dat is wat zij ook nu nog steeds het liefste doet.