Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23NF325

Portretfotografie

Portretfotografie
Cursuscode: 23NF325

Een prachtig, verstild portret van een dierbare of een leuk, eigenwijs, authentiek portret van een voorbijganger op straat...hoe pak je dat het beste aan? Een portret is meer dan alleen een afbeelding van een persoon. Het vertelt vaak niet alleen iets over de geportretteerde maar ook over de fotograaf.

In deze cursus reiken we je een aantal aandachtspunten aan die je helpen om betere portretten te fotograferen. We gaan het hebben over compositie, lichtgebruik, psychologie en het regisseren van de geportretteerde. Verschillende fotografiestijlen en werkwijzen komen aan bod en we zullen kijken naar werk van bekende fotografen als Rineke Dijkstra, Alec Soth en Richard Avedon. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het klassikaal bespreken van de huiswerkopdrachten.

We zullen voornamelijk met daglicht gaan werken. Je leert hoe je het meest uit je lichtsituatie kunt halen en de effecten van van licht en schaduw kunt gebruiken. Je krijgt handvatten om meer inhoud aan je portretten mee te geven en je model aan te sturen maar ook technische aspecten als diafragma en brandpuntsafstand zullen aan bod komen.

Het uitgangspunt van de cursus is dat ook met beperkte uitrusting een goed resultaat bereikt kan worden. Ook zonder technische know-how of dure apparatuur kun je fantastische portretten schieten. Dus fotografeer je het liefst met je smartphone of heb je het 'manual' fotograferen nog niet helemaal onder de knie? Geen probleem, ook dan kun je meedoen aan deze cursus!

Niveau: Enige basiskennis is wenselijk maar niet vereist.
Voor wie: De beginnende of meer ervaren fotograaf die graag betere portretten wil maken.
Wat heb je nodig: Een fotocamera of smartphone
Huiswerk? Ja; na elke les volgt een huiswerkopdracht die we in de les daarop zullen bespreken.

 

Woensdag 20 september 2023
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 280,00
Mw. I. (Isolde) Woudstra
10:00 - 12:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
I. (Isolde) Woudstra
I. (Isolde) Woudstra
Isolde Woudstra is zelfstandig fotograaf en werkt onder andere voor de Volkskrant, de Correspondent, het Cobra museum en verschillende magazines. Ze werkt bij voorkeur op locatie en neemt je dan ook graag mee op pad om zo samen het meest uit je fotografie te halen!