Cursuscode: AM060

Cursus Meteorologie en de natuurkunde van het Vrije Veld

Cursuscode: AM060

23 jaar geleden zat Willemijn Hoebert  bij colleges van  dr. Henk de Bruin. Nu staan ze samen 'voor de klas'. Zij vertellen in een populair wetenschappelijke cursus over hun passie: het weer. En alle bijzondere facetten die daarbij komen kijken. Aan de hand van foto’s en filmpjes, aangevuld met vragen van u.”

Tijdens de cursus spelen we in op het actuele weer én komen diverse onderwerpen aan bod, zoals:
- optische verschijnselen (regenbogen, kringen om zon en maan)
- verschillende manifestaties van ijs in de natuur, zoals sneeuwkristallen (er is er geen één gelijk), rijp, ruige rijp, haarijs en verwante ijsvormen, nachtvorstschade, het KNMI ijsgroeimodel en de Elfstedentocht,
- atmosferische wervels (van stofhozen tot tropische cyclonen), - de relatie tussen plantenziektes en weer
- gewassen en het weer (verdamping en opbrengst) - de relatie tussen de hydrologische cyclus en weer,
- waterhuishouding van polders en informatie over de stroomgebieden van beken en rivieren aan bod.
Ook gaan we in op historische gebeurtenissen waarbij het weer een cruciale rol heeft gespeeld. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan D-Day of de Moddergat-ramp van 1883. Naast dit alles behandelen we ook graag eigen inbreng van de cursisten.

ir. Willemijn Hoebert  werkt sinds 2010 als meteoroloog en weervrouw bij de NOS, eerst als vervanger van Marjon de Hond, sinds april 2011 in vaste dienst. Een van de leukste dingen aan het werken daar vindt ze het uitleggen aan het publiek: van het (ontstaan van het) weer en diverse weersverschijnselen.
Toen zij als vierjarige vertrok naar Indonesië en vanuit het vliegtuig allerlei prachtige wolken voorbij zag komen, werd die liefde voor het weer aangewakkerd. Na haar VWO is ze Bodem, Water, Atmosfeer, afstudeerrichting Meteorologie aan de Wageningen Universiteit, gaan studeren. Een van haar eerste colleges liep zij bij dr. Henk de Bruin. Ze studeerde aan de University of Miami en liep een lange stage bij het meteorologisch instituut van Australië (Melbourne). Na haar afstuderen in 2002 heeft zij 6 jaar voor een farmaceut gewerkt, om andere ervaringen en expertise op te doen. Daarna kwam ze weer terug in de meteorologie en ging als meteoroloog en productmanager Weer en Verkeer aan de slag bij WeerOnline, een weerbedrijf mede opgericht door Gerrit Hiemstra. Ze was daar onder meer verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding door heel Nederland.

dr. Henk de Bruin studeerde natuurkunde aan de universiteit van Amsterdam en haalde onderwijsbevoegdheden voor natuur-, wis- en sterrenkunde. Als wetenschappelijk hoofdmedewerker op het KNMI bestudeerde hij de relatie tussen weer en processen aan het landoppervlak. Hij promoveerde in Wageningen waar hij in 1986 als Universitair Hoofddocent werd aangesteld. Daarnaast was hij 20 jaar gastdocent op het UNESCO-IHE Institute for Water Education. Hij betrok zijn promovendi en afstudeerders bij  meetcampagnes in Europa, de VS, Mexico, Afrika, het Midden Oosten en China. Naast vele wetenschappelijke publicaties, is hij auteur van populair wetenschappelijke artikelen. Zijn inspiratiebron is de trilogie 'De Natuurkunde van 't Vrije Veld' van Marcel Minnaert en de NRC-rubriek van Karel Knip.

Donderdag 3 oktober 2019
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. Ir. W. (Willemijn) Hoebert, Dhr. Dr. H. (Henk) de Bruin
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)