Cursuscode: ak122

Cursus Inleiding in de kunstgeschiedenis 2

Cursuscode: ak122

Deze cursus is een vervolg op de cursus Inleiding 1, maar kan ook afzonderlijk gevolgd worden. De cursus geeft een overzicht de beeldende kunst vanaf 1850 tot ca.1975. Achtereenvolgens komen aan de orde: de kunst van de Franse Salon en de reactie daarop van romantici en realisten, Impressionisme (Manet, Monet, Renoir, Degas) en Postimpressionisme (Seurat, Gauguin, Van Gogh, Cézanne), Expressionisme, Kubisme (Picasso, Braque) en Futurisme, Dada en Surrealisme (Duchamp, Max Ernst, Magritte, Dali, Miro) Constructivisme (Malevich) en De Stijl (Mondriaan, Van Doesburg), Abstract Expressionisme (De Kooning, Pollock, Newman, Rothko) en Popart (Warhol).

Woensdag 14 november 2018
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs. P. J. (Pieter) de Nijs
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs.  P. J.  (Pieter) de Nijs
drs. P. J. (Pieter) de Nijs
Pieter de Nijs is Neerlandicus en kunsthistoricus, freelance redacteur en literatuur,- kunst- en theaterdocent. Hij was hoofdredacteur van het literaire tijdschrift BZZLLETIN, schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften, over beeldende kunst voor o.a. De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift Vitrine en over theater, kunstpolitiek en -management voor diverse (vak)tijdschriften. Hij verzorgt al jarenlang lezingen en cursussen over beeldende kunst voor (o.m.) de Volksuniversiteit Amsterdam en kunstrondleidingen voor diverse organisaties. Samen met vertaalster Liesbeth van Nes verzorgde hij de annotatie bij een nieuwe uitgave van Roemruchte daden en opvattingen van Doctor Faustroll, patafysicus van de Franse auteur Alfred Jarry (Amsterdam, uitgeverij Bananafish, 2016). Een publicatie over het werk van Marcel Duchamp staat gepland voor 2018.