Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VAK122

Cursus Kunst Nu (1990 - 2018)

Cursus Kunst Nu (1990 - 2018)
Cursuscode: VAK122

Kunst anno nu toont een grote verscheidenheid aan uitingsvormen. Deze cursus biedt een overzicht van de belangrijkste tendensen in de kunst vanaf 1990/2000. Na een kort overzicht waarin we ingaan op de abstracte, conceptuele en minimale kunst bekijken we de ontwikkelingen in de environment- en performancekunst (Christo, Kapoor, Eliasson, Louise Bourgeois, Boltanski, Marina Abramović) en in de foto- en videokunst.
Onderwerpen die daarna aan de orde komen zijn het vervagen van grenzen tussen genres en samengaan van expressievormen (theatralisatie, als in het werk van Tino Seghal en William Kentridge), het gebruik van nieuwe materialen en nieuwe media (internet, electronic based art), de internationalisering (o.a. Ai Weiwei) en de groei van politieke en interactieve kunst.

Woensdag 27 maart 2019
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Dhr. drs. P. J. (Pieter) de Nijs
10:30 - 12:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs.  P. J.  (Pieter) de Nijs
drs. P. J. (Pieter) de Nijs
Pieter de Nijs is Neerlandicus en kunsthistoricus, freelance redacteur en literatuur,- kunst- en theaterdocent. Hij was hoofdredacteur van het literaire tijdschrift BZZLLETIN, schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften, over beeldende kunst voor o.a. De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift Vitrine en over theater, kunstpolitiek en -management voor diverse (vak)tijdschriften. Hij verzorgt al jarenlang lezingen en cursussen over beeldende kunst en kunstrondleidingen voor (o.m.) de Volksuniversiteit Amsterdam. Samen met vertaalster Liesbeth van Nes verzorgde hij de annotatie bij een nieuwe uitgave van Roemruchte daden en opvattingen van Doctor Faustroll, patafysicus van de Franse auteur Alfred Jarry (Amsterdam, uitgeverij Bananafish, 2016). In 2018 verscheen van hem Striptease met chocola, kikkers en een thermo-mechanisch orkest, een publicatie over de beeldtaal van Marcel Duchamp (ISBN 978-94-91936-13-5)