Cursuscode: VAM175

Cursus Reizen in de vijftiende en zestiende eeuw

Cursuscode: VAM175

Europa in 1492 Een Continent op een keerpunt naar een nieuw tijdperk.
In het tijdperk van Columbus werd heel wat gereisd: te paard, te voet , per schip. Er zijn heel wat documenten van reizigers  die daarvan getuigen. Er waren in 1492 verschillende belangrijke routes die zich uitstrekten van Moskou en Istanboel tot Edinburgh en Sevilla. We volgen een koopman die van Florence naar Brugge trok en de kunstenaar Dürer die van Neurenberg naar Venetië  ging. Ook die van de handelaar  van Lubeck naar Novgorod. Het geeft ons een beeld van kunst en cultuur uit die tijd.

Een reis naar Italië via Zwitserland en Duitsland in 1580 en 1581.
De humanist  Michel de Montaigne was reislustig  en nieuwsgierig. In september 1580 vertrok hij om een reis naar Italië te maken, die uiteindelijk een jaar in beslag zou nemen.  Zijn  reisverslag verschaft gegevens  over het dagelijks leven en cultuur uit die tijd. Hij vertrok met een reisgezelschap wat niet altijd gemakkelijk voor hem was.  Hij was een nieuwsgierige toerist, een man die zodra hij hoorde dat ergens iets bijzonders te zien was, daar onmiddellijk heen toog .  Wij volgen zijn voetsporen tijdens deze lezing.

Vrijdag 7 juni 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1985 werk ik is als conservator/ directeur in Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede. Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.