Cursuscode: VAK128

Geschiedenis van het Midden Oosten: van prehistorie tot de 21e eeuw.

Cursuscode: VAK128

Het Midden Oosten, de bakermat van de beschaving duizenden jaren geleden, vormt nog altijd een boeiend gebied. Diverse volkeren, godsdiensten, culturen en oorlogen kleuren de regio met ingewikkelde situaties en verhoudingen.
In deze cursus wordt de geschiedenis van duizenden jaren van deze regio aangeboden vanuit diverse perspectieven. Er zal een duidelijk beeld gegeven worden van de ontwikkelingen die de regio in zijn langen geschiedenis heeft meegemaakt.

Aan bod komen onder andere de volgende onderwerpen:
- De oude beschavingen; prehistorie tot opkomst van de Islam in de 7e eeuw;
- De Islam en de Islamitische culturen & kunsten in de Middeleeuwen;
- Het Ottomaanse Rijk en de relatie met het Westen; eind Middeleeuwen tot de twintigste eeuw;
- Groot Brittannië & Frankrijk en het verdelen van het Midden Oosten in de twintigste eeuw;
- Conflicten en oorlogen tussen Arabieren onderling en met Israël in de twintigste eeuw;

- Opkomst en ontwikkeling van Islamitische bewegingen;
- De Arabische Lente en het verlangen naar verbeteringen;
- IS en de burgeroorlogen;
- Toekomstige perspectieven?

Zaterdag 2 februari 2019
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. Drs. S. (Sabry) Emam