Cursuscode: VAK018

Lezing China, een bedreiging voor onze waarden?

Cursuscode: VAK018

In deze lezing vol vuurwerk kijken naar we de opkomst van de rode draak als wereldmacht. We belichten onze onderlinge handelsrelatie afgezet tegenover de belangrijkste keerpunten in de Chinese ontwikkeling. De handelsproblemen en handelsbeperkingen komen aan bod. De gedwongen technologieoverdracht en de diefstal van intellectueel eigendom. Het gevaar van namaakgoederen.  De oneerlijke handelspraktijken en de Europese reactie. De onevenwichtige investeringsomgeving. Het 16+1 initiatief en het “One belt, One road”-project. De samenwerking tussen de EU en China.

Het tijdperk Xi Jinping. De geheime agenda. De afwijkende werkelijkheid. Andere kijk op mensenrechten en de behoefte aan controle. Europese zorgen en de intermenselijke dialoog. De aanpak van ontbrekende wederkerigheid. De volksprotesten voor meer democratie in Hong Kong. De keuze tussen confrontatie en overleg. De meest recente resultaten van de Amerikaanse handelsoorlog versus het Europees beleid.

In deze lezing zullen ook tussenakkoorden en de mogelijke einddeal tussen Trump en Xi worden besproken, evenals de uitkomst van de nog te houden EU-China toppen, evenals de ontwikkelingen in Hong Kong voorafgaand aan de verkiezingen.

Vrijdag 14 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. W.G. (Walter) Pfeil
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)