Volksuniversiteit Utrecht
030-2313395
Cursuscode: VAK154

Lezing Utrecht en de Utrechtse School

Lezing Utrecht en de Utrechtse School
Cursuscode: VAK154

Utrecht is sedert de late Middeleeuwen een belangrijk schilderscentrum geweest, maar aan het eind van de 16e eeuw ontwikkelde de Utrechtse schilders traditie zozeer een eigen karakter dat het door kunsthistorici de Utrechtse school wordt genoemd.

in deze lezingen en excursie wordt ingegaan op het reilen en zeilen van de schilders in de stad Utrecht in de 16e en 17e eeuw. Hoe waren ze georganiseerd, wat was hun positie in de stad. Hoe werden ze opgeleid en had de woelige historische periode invloed op hun werk? Waar woonden ze en waarom juist daar? Natuurlijk komen hier de bekende kunstenaars aan bod zoals Jan van Scorel, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst en Roelandt Savery, maar ook de misschien wat minder bekende zoals bijvoorbeeld Jan van Bijlert, Cornelis van Poelenburg en Joost Cornelis Droogsloot. Het spreekt vanzelf dat hierbij veel van de meestal prachtige werken worden getoond en toegelicht. Tijden de excursie bekijken we Utrecht vanuit een ongebruikelijke hoek: waar de schilders in Utrecht geleefd en gewerkt hebben.

Donderdag 15 maart 2018
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 35,00
Mw. C.J. ( Ina) Bertsch
13:30 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
C.J. ( Ina) Bertsch
C.J. ( Ina) Bertsch
Al snel na mijn afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, ben ik lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven. Ik deel inmiddels al jaren met veel plezier mijn enthousiasme over deze onderwerpen met mijn cursisten. Mijn cursussen geef ik bij volksuniversiteiten (zoals de Volksuniversiteit Utrecht), kunsthistorische instituten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Op mijn site www.middeleeuwen-meer.nl vindt u nog meer informatie over mij.