Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VAK029

Interculturele ontmoetingen; kunsthistorische ontdekkingen

Interculturele ontmoetingen; kunsthistorische ontdekkingen
Cursuscode: VAK029

Deze cursus van 7 bijeenkomsten laat ons op een andere manier naar kunst kijken. Tegelijkertijd maken we ook kennis met andere kunstuitingen en wordt oud en nieuw met elkaar verbonden.

1)      Invloed van Afrikaanse kunst.  Avantgarde kunstenaars als  Picasso, Matisse, Modigliani, Giacometti    en  Kirchner lieten zich inspireren door Afrikaanse kunst.  Wat is de ware betekenis van  bijvoorbeeld  een Afrikaans masker  en beeld en waarom had men belangstelling in deze cultuur?

2)      De Amerikaanse schilder Jackson Pollock  ( 1912-1956) was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde.  Hij liet zich onder andere inspireren door de cultuur der indianen zoals de zandschilderkunst.   Ook  de muralisten uit Mexico inspireerden hem.  Pollock  werd beroemd door zijn driptechniek.

3)      De oude culturen zoals die van de cycladen  en die van Egypte zijn van grote invloed geweest op beeldhouwers als Brancusi en Barbara Hepworth.   We gaan oud en nieuw naast elkaar plaatsen.

4)      Graffiti is van alle tijden  en van alle culturen.  Tijdens deze bijeenkomst zien we fraaie voorbeelden door de eeuwen heen.

5)      In Marrakech is een prachtig museum:  het Berbers Museum.  Sinds  2017 staat naast dit museum het Yves Saint Laurent Museum. Yves Saint Laurent was gek op Marokko . We zien een wisselwerking tussen de Berberse  cultuur en de mode van Yves Saint Laurent.

6)      Noord – Zuid : onder andere een terugblik op de expositie van het Catharijne Convent in 2019.

7)      De Aboriginals en overeenkomsten met Europese  ontwikkelingen zoals de Cobra.

Maandag 24 januari 2022
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 175,00
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
13:30 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.