Cursuscode: 22NC113

Lezing: De wereldreis van het Utrechts Psalter

Cursuscode: 22NC113

In 1716 werd het Utrechts Psalter aan de Stads- en Universiteitsbibliotheek geschonken door de Utrechtse burger Willem de Ridder. Voorafgaand aan die schenking had het manuscript uit negende-eeuws Frankrijk al een hele lange en spannende reis afgelegd, die het in contact bracht met koningen, hertogen, graven, bisschoppen en abten. En waar het manuscript ook verscheen, daar inspireerde het kunstenaars en artiesten. In het Utrechts Psalter zijn alle 150 psalmen en 16 kerkelijke gezangen geïllustreerd. Ook nu nog spreken de 166 illustraties tot de verbeelding door de dynamische wijze waarop ze zijn getekend en de manier waarop de psalmen en gezangen tot leven worden gebracht. De illustraties zijn echter niet allemaal nieuw verzonnen, ze gaan voor een gedeelte terug naar oudere voorbeelden, en waarvan we de oorsprong zelfs tot buiten Europa kunnen zoeken. Nieuw onderzoek werpt een nieuwe blik op het Utrechts Psalter, dat sinds 2015 op het Memory of the World Register for Documentary Heritage van UNESCO staat.

Bart Jaski is sinds 2007 conservator handschriften van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij studeerde geschiedenis in Groningen, Cork, Dublin en Utrecht

Vrijdag 7 oktober 2022
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 11:00
Dhr. B. (Bart) Jaski