Cursuscode: 23VL004

Lezing: Leven en werk van Felix Nussbaum (1904-1944) werk en leven van

Cursuscode: 23VL004

Felix Nussbaum was een Joods Duitse schilder. Hij werd in 1904 in Osnabrück geboren. In zijn korte leven maakte hij veel mee. Hij studeerde in Hamburg en Berlijn, won in 1932 de Villa Massino preis, waarmee hij 10 maanden in Villa Massimo in Rome kon blijven. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam kon Nussbaum niet terugkeren maar Duistland. Zijn atelier met opgeslagen werken in Berlijn brandde af. Hij ging naar Parijs en daarna naar Oostende. Inmiddels was hij gehuwd met een Poolse schilderes, Felka Platek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gedeporteerd naar Zuid Frankrijk en vandaaruit naar Duistland. Hij wist te vluchten en keerde terug naar België. Samen met zijn vrouw kwam hij om in Auschwitz Birkenau in 1944.

Felix Nussbaum liet zich inspireren door onder andere Vincent van Gogh, Giorgio de Chirico en James Ensor.

De inmiddels 200 werken grote Sammlung Felix Nussbaum wordt sinds 1998 gepresenteerd in een permanente expositie in de nieuwbouw van het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück. Het ontwerp voor dit museum is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind

Zaterdag 22 april 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.