Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23VL003

Lezing: Leven en werk van Johannes Vermeer

Lezing: Leven en werk van Johannes Vermeer
Cursuscode: 23VL003

Er komen twee ambitieuze tentoonstelling over het leven van Johannes Vermeer (1631-1675). De een in zijn eigen stad Delft en de andere in het Rijksmuseum.  Aan de hand van topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten wordt een beeld geschetst van het bruisende stadsklimaat in de 17de eeuw. Niet eerder was dit het uitgangspunt voor een tentoonstelling over deze wereldberoemde Delftse meester. De tentoonstelling loopt parallel aan een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Thema’s en personages
De tentoonstelling in Delft wordt opgebouwd aan de hand van drie hoofdthema’s – het persoonlijke leven van Vermeer, het artistieke klimaat in Delft en het sociaal-economische klimaat in de stad. Elk thema wordt ingeleid aan de hand van een personage dat Vermeer daadwerkelijk kende. Met topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten toont het museum hoe het leven van Vermeer in Delft eruit moet hebben gezien en hoe de stad zijn werk en leven beïnvloedde en vormde.

De tentoonstelling in het Rijks zal een prachtig overzicht geven van zijn oeuvre.

Zaterdag 18 maart 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 23,00
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.