Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23VL009

Lezing: Sofonisba Anquissola ‘De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa’

Lezing: Sofonisba Anquissola ‘De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa’
Cursuscode: 23VL009

Naar aanleiding van de expositie over Sofonisba Anquissola wordt in Rijksmuseum een expositie georganiseerd van 11 februari tot en met 11 juni. Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit. Zo schrijft Giorgio Vasari, de bekende Italiaanse kunstenaarsbiograaf, in zijn Le vite de’ più eccellenti pittori, scultori e architettori uit 1568 dat de figuren op Anguissola’s portretten zo levensecht lijken, dat ze lijken te ademen. 

Ook Michelangelo Buonarroti prijst Anguissola in een briefwisseling met haar vader, Amilcare Anguissola, ditmaal om de manier waarop zij de emotie verdriet vat in haar tekeningen.

Ook in haar latere leven wordt er naar Anguissola opgekeken, onder andere door de beroemde kunstenaar Anthony van Dyck . Volgens de Italiaanse schrijver Filippo Baldinucci vond de Vlaamse kunstenaar dat hij tijdens zijn bezoek aan Anguissola meer over de schilderkunst had geleerd van zijn gesprekken met haar dan met ieder ander. In de jaren na haar dood blijft de bewondering voor Anguissola onverminderd. Zo wordt ze door de historicus Raffaele Soprani in 1674 omschreven als ‘la più illustre Pittrice d’Europa’: De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa.

In deze expositie zal haar levensloop de leidraad vormen: haar jeugd in Cremona en haar tijd als hofdame aan het Spaanse hof in Madrid en haar laatste jaren op Sicilë en Genua. Ook wordt er in de tentoonstelling een indruk gegeven van de leefomstandigheden in de Italiaanse en Spaanse zestiende eeuw, door onder meer literatuur en muziekinstrumenten op te nemen.

Zaterdag 25 maart 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 23,00
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.