Cursuscode: VAM241

Cursus Geschiedenis van de filosofie

Cursuscode: VAM241

Je hebt beslist wel eens gehoord van Socrates, Plato en Aristoteles en waarschijnlijk ook van Descartes, Kant of Nietzsche, maar je weet eigenlijk niet goed (meer) wie wie is en wat ze hebben gedacht?
Vind je het interessant om kennis te maken met hoe het Westerse denken zich heeft ontwikkeld? Dan is dit een cursus voor jou! We zullen beginnen bij het vroegste begin, ca. 800 voor onze jaartelling, het ontstaan van de filosofie. We bespreken de oude Grieken en denkers in Klein Azië. Zij die vragen stelden over de kosmos en onze plek daarin. Over hoe kennis mogelijk is en over wat rechtvaardigheid is.
We zullen de ontwikkeling van dat denken volgen door de roerige eeuwen heen. Enkele voor onze cultuur belangrijke filosofen zullen de revue passeren. Ik zal echter geen rijtjes van ideeën en theorieën opsommen, maar ik wil je juist meenemen in een ontwikkeling van de filosofische traditie. Hoe bepaalde vragen centraal blijven staan en andere thema’s afhankelijk van hun tijd en context opkomen en verdwijnen.
Deze cursus is toegankelijk voor iedereen die wil ontdekken wat filosofie inhoudt en open staan voor nieuwe perspectieven. Deze cursus is ook een goed vervolg op de cursus Filosofie in het dagelijkse leven, maar zeker ook voor zij die dieper willen duiken en de meer historische ontwikkelingen van thema’s en vragen willen ervaren.

Maximaal 14 deelnemers.

Donderdag 7 februari 2019
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin