Cursuscode: 23VMM103

Cursus Filosofie in het dagelijks leven: Te zijn in de 21e eeuw

Cursuscode: 23VMM103

To be or not? To be! Thát is the question.

Het is een parafrasering van de welbekende uitspraak van Shakespeares Hamlet. De kwestie is niet of je wel of niet bent, maar de vraag stelt zich naar het ‘te zijn’ zelf. Ieder van ons is er immers reeds, we zijn al in de wereld en hebben al een stuk leven achter ons die we met verwachtingen, dromen en verplichtingen meevoeren richting toekomst. En hiermee staan we dan, hier en nu, in déze wereld en déze tijd. Het is dus dwingender een kwestie van hóé te zijn. Van hoe we zouden willen zijn, hoe we kunnen zijn en hoe we zouden moeten zijn gezien de vele uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Te zijn is een taak, opdracht en verantwoordelijkheid om te zijn.

Een postmoderne tijd

We leven in een tijd waarin god dood is, de Waarheid beconcurreerd wordt met alternatieve waarheden, journalistiek te kampen heeft met fake news en iedereen zo een beetje in zijn eigen informatiebubbel leeft. De samenleving raakt steeds meer gefragmenteerd, verzand in individuen. Alles kan en alles moet kunnen. Het is de tijd van post-truth. Een paradoxale tijd. Er is meer en meer kennis èn meer en meer twijfel, leugens en onwaarheden. Hoe kun je dan nog verstandig en verantwoordelijk zijn? Technologie wordt steeds beter èn dringt steeds dieper ons leven binnen. Hoe kun je dan nog autonoom zijn? Er is meer vrijheid en je mag zeggen wat je wil èn er zijn nieuwe taboes en een afrekencultuur. Hoe kun je dan nog authentiek zijn? Er wordt meer voedsel geproduceerd dan ooit èn er is meer verspilling, prijsstijging en honger. Hoe kun je dan nog een verantwoorde consument zijn? En zo meer en zo verder. Hoe te zijn in een paradoxale tijd, een post-moderne tijd?

Filosofie in het dagelijkse leven: In deze cursus gaan we vertragen, uit de waan van de dag en in het ongewisse van het denken. Niet zonder onze eigen bagage, onze eigen levenservaring. Zoals altijd in deze cursussen zullen we vertrekken vanuit de concrete alledaagsheid om via kritische analyses tot filosofische abstractie en verheldering te komen. Zodat we met nieuwe ogen naar de wereld kunnen kijken. Antwoorden zal de filosofie niet geven, maar wel bewustwording, inzicht en wijsheid.

Er zal een reader (à €15,-) met teksten worden verstrekt in de eerste les, te betalen aan de docent.

Donderdag 26 januari 2023
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 260,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren