Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23NMM110

Cursus Filosofie: Stoïcijns denken & doen

Cursus Filosofie: Stoïcijns denken & doen
Cursuscode: 23NMM110

Stoïcijns denken & doen: Onverstoorbaarheid in onze tijd

Een reeks van tien bijeenkomsten waarin we de vraag beantwoorden hoe we het denken van de klassieke stoïcijnen – Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius – kunnen hanteren in deze wereld en in ons eigen leven. We maken dat duidelijk aan de hand van verschillende onderwerpen uit deze tijd en de nabije toekomst, voor zover we deze inschatten kunnen. Steeds verbinden we bij deze issues onze individuele ervaringen met het lot van de samenleving als geheel, net zoals de bovenstaande denkers dat deden.

Te denken valt aan de volgende onderwerpen: levenskunst; persoonlijke ontwikkeling; ethiek; waarheidsvinding; de klimaatcrisis; de macht van (sociale) media; digitalisering en kunstmatige intelligentie; welvaart en welzijn; democratie; en verbinding voorbij polarisatie. 

We zullen verkennen hoe de stoïcijnen van toen – maar ook ‘neo-stoïcijnen’ als Etty Hillesum, Edith Eger, Miriam van Reijen, Martha Nussbaum en Remko van Broekhoven (;-) – nieuwe perspectieven bieden voor de problemen van deze tijd. En we zullen ontdekken dat in ons dagelijks leven een evenwicht is te vinden tussen extremen, met een houding van onverstoorbare betrokkenheid.

Vrijdag 22 september 2023
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 240,00
Dhr. R. (Remko) van Broekhoven
9:30 - 11:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
R. (Remko) van Broekhoven
R. (Remko) van Broekhoven
R. (Remko) van Broekhoven. Ik ben Remko van Broekhoven, afgestudeerd als journalist in Utrecht en als politiek wetenschapper aan de VU in Amsterdam. Ik heb als journalist en als docent gewerkt, en sinds 2007 leg ik me toe op filosofie. Ik heb drie publiek-filosofische boeken gepubliceerd en promoveerde in 2016 op een politiek-filosofisch proefschrift aan de Universiteit Utrecht. Mijn colleges en classes voor onder meer HOVO, The School of Life en de Volksuniversiteit gaan over (het raakvlak van) ethiek, levenskunst en politieke filosofie.