Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VAM050

Cursus Ongepolijst China

Cursus Ongepolijst China
Cursuscode: VAM050

'Het kabinet worstelt met de China-strategie'. ‘EU vreest Chinese overnames’.
‘Straks zijn we een kolonie van China’. Het is maar een kleine greep uit het aantal China-gerelateerde krantenkoppen van het afgelopen jaar. Daarnaast gooit de corona-uitbraak nog wat extra olie op het vuur. Schetsen de media een reëel beeld? Of wakkeren ze een ongefundeerde angst voor China aan? Waarheid of niet; een genuanceerder beeld is op zijn plaats.
 
Om China te kunnen begrijpen; start met anders denken. Denk niet alleen aan Chinese namaak, het communisme, of het tekort aan privacy. Denk ook in termen als opportunisme, verbazing en verandering. Dat zijn namelijk ook termen die het hedendaagse China typeren. Én de rode draad vormen gedurende ons vijfjarig verblijf in 'The Middle Kingdom', zoals China zichzelf met bescheiden trots noemt.

Een bundeling van deze persoonlijke ervaringen presenteert zowel de gelikte versie als de rafelranden van de Chinese samenleving. In een zesavondse cursus gaan we in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Luchtige en plezierige onderwerpen, maar ook topics waarover te twisten valt en waaruit de verschillen tussen Oost en West klaarblijkelijk duidelijk worden. Verschillen die anno 2021 waardevoller dan ooit zijn om te delen en inzicht in te krijgen.

Het programma:
Avond 1 - The Chinese Dream: Bouwen aan een heilstaat
Avond 2 - Vrije tijd in China: Een microfoon als meditatie
Avond 3 - Urban Villages: Van nederzetting tot miljoenenmetropool
Avond 4 - Werk in China: Gezien vanuit de ogen van een Nederlander
Avond 5 - Chinese cuisine: Een keuken met vele gezichten
Avond 6 - Een digitale reis: Op ontdekking door het Verre Oosten

 

Donderdag 25 maart 2021
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 100,00
Dhr. (Ivo) Schalkwijk, Dhr. (Daan) van Schaik
19:30 - 21:00
Locatie: Stedelijk Gymnasium (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Ivo) Schalkwijk
(Ivo) Schalkwijk
Zijn nieuwsgierigheid en reislust brengt hem naar China. Hij was daar in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Kort na zijn terugkeer besluit hij om terug te gaan om meer te leren over dit mysterieuze land. Ivo leert de Chinese taal, onderzoekt het Chinese vergrijzingsprobleem, geeft presentaties, organiseert studiereizen naar China en ondersteunt Chinees-Nederlandse culturele uitwisselingsprojecten. Recentelijk richt hij zich op het gidsen van kleine groepen mensen naar China. Zijn belangrijkste doelen: anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China.
(Daan) van Schaik
(Daan) van Schaik
Daan raakte in de ban van China tijdens zijn studie in Shanghai. Na een taalcursus en het onderzoeken van het Chinese fenomeen ‘Urban Villages’ is hij meer dan tien keer afgereisd naar China. Niet alleen omdat hij zo gefascineerd is door de taal, de mensen en de cultuur, maar ook vanwege zijn favoriete keuken; Chinese cuisine. Hij beheerst de fijne kneepjes van het koksvak (lees: wokken), geeft lezingen en organiseert proefavonden met als doel westerlingen een kijkje te geven in de klassieke Chinese keuken. Als reisgids laat hij graag een ander China zien dan mensen gewend zijn van de westerse media.