Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NMM042

Filosofie in het dagelijks leven; Taalfilosofie

Filosofie in het dagelijks leven; Taalfilosofie
Cursuscode: NMM042

Taal maakt civilisaties mogelijk. Daar zijn we ons meestal niet bewust van, maar zonder taal zouden we nergens zijn, zou onze wereld niet bestaan. De vele gesprekken die we voeren, de presentaties die we geven, de preken, mededelingen en roddels, de veroordelingen of verzoeken tot de huwelijksvoltrekking, diploma-uitreiking en de liefdesverklaring, zijn gevormd en mogelijk gemaakt door taal. Taal is dus erg divers, veelzijdig en veelvormig en vindt plaats op ontelbare domeinen. Is een definitie van taal wel mogelijk? Wie en wat zijn wij in deze talige wereld? In deze cursus onderzoeken we taal - het taalgebruik, haar functies, vormen, structuren en de plaats die wij erin nemen - vanuit een open en kritisch perspectief.

Traditioneel wordt taal gezien als een instrument voor communicatie. Taal is de infrastructuur van kennis en informatie, zo menen wij markt-denkende westerse mensen. Het model van zender-boodschap-ontvanger is daarom nog steeds dominant. Maar in de concrete praktijk ervaren we dit totaal anders. Wanneer we bv een verhaal lezen of een gesprek voeren, zijn we ons niet bewust van de taal. We verdwijnen in het verhaal dat een levendige wereld oproept. Ook zijn we letterlijk ‘in’ een gesprek. Die loopt soms soepel, als vanzelf. Dan vloeiende de woorden, raken we geanimeerd en gaan helemaal op in het gesprek. Maar soms loopt het gesprek niet, hapert het en vallen er pijnlijke stiltes, wil het gesprek niet vlotten. Wat is dan eigenlijk een ‘gesprek’? Het verhaal of het gesprek lijkt ons mee te nemen in plaats van dat wij de zenders en ontvangers zijn van boodschappen. Taal is als een huis waarin we wonen en leven, meende Heidegger. In taal drukken we uit wie en wat we zijn, onze moraal, onze identiteit, hoe we samenwerken en -leven en wat onze positie daarin is. 

Taal is meer dan de gesproken en geschreven woorden. Het is de vormende, bepalende en bindende factor die ons menselijke, geciviliseerde leven mogelijk maakt. In deze cursus proberen we bewust te worden van wat taal wezenlijk is, wat er achter de taal schuil gaat en wat het is om een talig wezen te zijn. We gaan uit van het concrete alledaagse en zoeken naar inzicht door filosofische reflectie.

Woensdag 15 september 2021
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 230,00
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
10:30 - 12:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
R.A.M. (Rogiér) Cenin
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren