Cursuscode: VMM043

Filosofie in het dagelijkse leven: Het vreemde in ons leven

Cursuscode: VMM043

De vreemdeling en het vreemde, de meeste mensen houden die liever buiten de deur. Houd het maar bij het gewone, bekende en vertrouwde; dan is er vrede, rust en harmonie. Het vreemde confronteert ons, verstoort en doorbreekt ons leven; onze plannen raken doorkruist, het dagelijkse leven hapert en het haalt ons onderuit. Elke psyche en cultuur kent haar reinheids- en zuiveringsrituelen, de scheiding van wat goed, wenselijk en acceptabel is van dat wat uitgebannen moet worden: het boosaardige, afwijkende en onacceptabele. Rituelen, wetten en instituten hebben we sinds duizenden jaren ingevoerd en opgetrokken om de vrede en harmonie te bewaren, om ons een waardig en veilig leven te verschaffen.

Maar willen we wel altijd het vreemde uitbannen? Is het niet juist wat we soms opzoeken? Zo op z’n tijd willen we de sleur doorbreken, wel eens wat anders dan het geijkte en bekende. We gaan naar een vreemd land, zoeken het avontuur op, proeven van het exotische, ontmoeten vreemde mensen in vreemde culturen. We zoeken iets nieuws, een uitdaging, willen uit onze comfortzone. Een lichte verstoring is zo slecht nog niet; reuring zorgt voor leven in de brouwerij. Een keer goed geconfronteerd worden met jezelf, de ander of de wereld om je heen - je vreemde ik in de spiegel - is soms gewenste noodzaak. Maar spannend en niet zonder gevaar is die confrontatie wel! Je weet immers nooit hoe het zal aflopen. Het vreemde en de vreemdeling blijven je beangstigend uitdagend vreemd.

En kunnen we wel zonder het vreemde? Zit er niet overal, in alles en ook in onszelf een heart of darkness, een schaduwzijde? Aan goede bedoelingen zitten vaak donkere kanten en ongeluk zit in een klein hoekje. Zachtaardige mensen hebben ook hun uitbarstingen en zelf voel je je ook niet altijd je bekende zelf. Chaos, ordeloosheid en zinloosheid steken de kop op. Dit zien we bij uit de hand lopende demonstraties en protesten, wanneer liefde omslaat in haat en een ruzie die de plaats inneemt van begripvol overleg. De dood is nog zo’n voorbeeld van een niet te bevatten vreemdheid. Leegte, stilte en afgrond zijn woorden die naar dat Andere verwijzen. Er zijn tal van symboliseringen van het Vreemde en de Ander: het monster, de boeman, vijanden, zombies, maar ook het transcendente is het totaal vreemde: god, ziel, geest, het mysterie.

In deze editie van Filosofie in het dagelijkse leven gaan we dit vreemde verkennen, in beeld brengen en in de ogen kijken. Door analyse en het gesprek proberen we beter inzicht te krijgen, wat het betekent en hoe we ermee om kunnen gaan. We zullen het Vreemde en de Ander zowel vanuit het concrete nabije als het abstract verhevene onderzoeken, vanuit het persoonlijke en het cultureel-politieke, en vanuit de kunst en het existentiële.

Donderdag 27 januari 2022
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)