Cursuscode: 22NMM102

Filosofie in het dagelijkse leven: Met liefde voor het bestaan.

Cursuscode: 22NMM102

Kan de liefde ons iets zinnigs zeggen over de existentie van de mens? Ligt er een soort kennis in besloten die het leven zinvol maakt? Hoe anders ziet de wereld er immers uit als we liefde voelen en door die roze bril kijken! De wereld krijgt kleur, komt tot leven, laat ons hart kloppen en doet het bloed stromen of juist stollen. Liefde kan zin geven aan een leven dat zinloos, mechanisch of leeg lijkt, een leven dat zonder opwinding, passie of interesse z’n gang gaat, voortsleept of redelijk functioneert. Zodra je echter liefde ervaart, wordt het leven dieper, betekenisvol. Het verbindt, geeft bestaan, heft eenzaamheid op en maakt bezigheden of objecten belangrijk. Liefde voelt méér dan goed, heerlijk en pijnlijk tegelijk. Liefde dóét goed, máákt een hoop goed en brengt het bestaan tot leven.

Liefde lijkt onvermijdelijk ook problemen, haat en nijd met zich mee te brengen. Liefde heeft een bittere kant en kan mensen van elkaar doen scheiden, groepen tegenover elkaar zetten of zelfs naar het leven staan. Liefde maakt blind, weten we, kan ons blikveld vernauwen en ons erg selectief richten op wat voor ons begeerlijk, goed en nastrevenswaardig is. Liefde kan ook snel omslaan in even vurige haat, rancune of afgunst. En alles ertussenin is pijn, verdriet en melancholie! We hoeven de liefdes gedichten, liederen of films maar in gedachten te roepen om de veelzijdigheid van de liefde te zien. Liefde op zich is niet per se fijn, goed, fout of slecht maar doet ons rare sprongen maken.

Liefde is dus een complex verschijnsel, modus van bestaan en perspectief waarmee we in het leven staan. Liefde gaat over echt aandacht ergens voor hebben, voor iemand, een activiteit of een object. Denk aan liefde voor muziek, voor voetbal, voor een persoon, voor de koning, etc. Liefde ligt ook ten grondslag aan betekenis, belang en interesse. En daarom heeft liefde ook te maken met zorg; zorg voor iets of iemand. Als je van iemand houdt, dan ben je zorgzaam, wil je er zorg voor dragen, voel je mede verantwoordelijk voor het goede, ware en juiste. Echte liefde gaat ver, bijvoorbeeld als de geliefde erg ziek is, behoeftig of invalide is. Soms zelfs als de geliefde over de scheef gaat, een misdaad heeft begaan en in het gevang zit. Soms ben je zelfs bereid te sterven, zoals voor je kinderen, voor je vaderland, leider of god. In een hechte groep waarin je je voelt opgenomen, gedragen en verbonden, voel je echte diepe liefde. Dat kan een vriendenkring of familie zijn of extremer in een (voetbal)club, gemeenschap of sekte. De liefde die je voelt, geeft en draagt, verbindt en geeft je identiteit, erkenning en een bestaan. Liefde is hiermee een multidimensionaal verschijnsel, dat om filosofische duiding vraagt!

In deze cursus gaan we niet alleen de liefde onderzoeken, maar ook door een liefdesblik naar onszelf en de wereld kijken. We zullen ons afvragen hoe we liefde kunnen en moeten begrijpen, hoe liefde betekenis aan de wereld geeft, wat zij met zorg, existentie en moraal te maken heeft. Waarom liefde zowel heerlijk als pijnlijk is, verheven en plat kan zijn, verbindend en scheidend werkt.

Max. 14 cursisten

Er wordt een reader uitgedeeld, á €12,50

Woensdag 21 september 2022
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)