Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NMM045

Filosofie van het lichaam

Filosofie van het lichaam
Cursuscode: NMM045

De relatie tussen lichaam en geest stelt filosofen en wetenschappers al eeuwenlang voor steeds weer nieuwe raadsels. Wat is dat lichaam nu precies? Een ding zoals alle andere dingen? Of een ‘ding’ dat we zelf zijn, dat kan waarnemen, voelen en zelfs denken? Maar wat is dan dat denken? Is het hele onderscheid tussen lichaam en geest daarmee nog wel zinvol? En waarom blijkt dat onderscheid toch steeds zo hardnekkig als we er vanaf proberen te komen?

Tijdens de cursus bespreken we verschillende perspectieven op deze vraagstukken, aan de hand van beroemde tekstfragmenten uit de geschiedenis van de filosofie. Ook behandelen we recente inzichten uit de verschillende wetenschappen die zich bezighouden met lichaam en geest. Vervolgens gaan we in gesprek over wat al deze ideeën betekenen voor de omgang met ons eigen lichaam en ons eigen denken.

Vrijdag 17 september 2021
6 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 150,00
Dhr. T. P. (Peter) Huijzer
10:00 - 12:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
T. P. (Peter) Huijzer
T. P. (Peter) Huijzer
Peter Huijzer studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg (DE), waar hij in 2016 zijn master behaalde. Sindsdien ontwikkelde hij zich tot een veelzijdige filosofie- en yogadocent. Hij is verbonden aan kennisnetwerk Filosofie Oost-West en werkt daarnaast als literair vertaler. www.peterhuijzer.com