Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VMM045

Filosofie van het lichaam

Filosofie van het lichaam
Cursuscode: VMM045

De relatie tussen lichaam en geest stelt filosofen en wetenschappers al eeuwenlang voor steeds weer nieuwe raadsels. Wat is dat lichaam nu precies? Een ding zoals alle andere dingen? Of een ‘ding’ dat we zelf zijn, dat kan waarnemen, voelen en zelfs denken? Maar wat is dan dat denken? Is het onderscheid tussen lichaam en geest daarmee nog wel zinvol? En waarom blijkt dat onderscheid toch steeds zo hardnekkig als we er vanaf proberen te komen?

Tijdens de cursus bespreken we verschillende perspectieven op deze vragen, aan de hand van beroemde tekstfragmenten uit de geschiedenis van de filosofie. Ook behandelen we hedendaagse inzichten uit de verschillende wetenschappen die zich bezighouden met lichaam en geest en gaan we met elkaar in gesprek over wat al die ideeën betekenen voor de omgang met ons eigen lichaam en ons eigen denken.

Woensdag 26 januari 2022
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00
Dhr. T. P. (Peter) Huijzer
19:30 - 22:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
T. P. (Peter) Huijzer
T. P. (Peter) Huijzer
Peter Huijzer studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg (DE), waar hij in 2016 zijn master behaalde. Sindsdien ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig filosofiedocent. Hij is verbonden aan kennisnetwerk Filosofie Oost-West en werkt daarnaast als literair vertaler. Zie ook https://peterhuijzer.com