Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 22NMM106

Filosofie; Visies op vrijheid

Filosofie; Visies op vrijheid
Cursuscode: 22NMM106

Wat is vrijheid? Wat betekent het om vrij te zijn? Volgens hersenwetenschappers is vrijheid een illusie. Volgens politici is vrijheid een grondrecht. Volgens filosofen is vrijheid een opdracht. Dus waar hebben we het over, als we het over vrijheid hebben? Praten we eigenlijk wel over hetzelfde, of bedoelen we met vrijheid allemaal iets anders? Hoe verhouden onze verschillende noties van vrijheid zich dan tot elkaar?

En wat betekent dat voor ons denken over morele verantwoordelijkheid en persoonlijke autonomie?

In deze cursus behandelen we de zeer verschillende invullingen die filosofen en wetenschappers aan het begrip ‘vrijheid’ hebben gegeven. We zullen ons verdiepen in het debat over het al dan niet bestaan van een vrije wil, maar ook andere dimensies van vrijheid onderzoeken, zoals vrijheid in politieke of existentiële zin. Ook zullen we aandacht besteden aan ideeën over vrijheid uit de antieke en de niet-westerse filosofie.Elke les staat een ander thema en een andere denker centraal. Samen lezen we beroemde filosofische fragmenten en gaan we daarover met elkaar in gesprek. Een korte, individuele schrijfopdracht biedt ruimte voor persoonlijke verwerking van de lesstof.

Maximaal 14 deelnemers

Woensdag 21 september 2022
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 240,00
Dhr. T. P. (Peter) Huijzer
19:30 - 22:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
T. P. (Peter) Huijzer
T. P. (Peter) Huijzer
Peter Huijzer studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg (DE), waar hij in 2016 zijn master behaalde. Sindsdien ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig filosofiedocent en literair vertaler. Hij vertaalde o.a. werken van Ludwig Wittgenstein en Emil Cioran. Daarnaast is hij verbonden aan Filosofie Oost-West, een kennisnetwerk voor de verspreiding van niet-westerse filosofie in Nederland. Zie ook www.peterhuijzer.com