Cursuscode: 22NMM100

Lezing: De wondere wereld van de traan

Cursuscode: 22NMM100

Alleen mensen huilen met tranen. Waarom is dat? Wat zegt dat over de aard van de mens? Wat is wetenschappelijk bewezen en wat kan worden afgedaan als misverstand of verzinsel? In deze lezing gaat het over de evolutie van ons huilen, hoe het huilen zich ontwikkelt met het ouder worden, en over wat we weten over het huilen van volwassenen. Wat maakt ons aan het huilen, hoe laat huilen we, met wie? En wat zijn de gevolgen van huilen? Voor de huiler zelf: lucht het op? Is het gezond? En wat doet het met anderen? Hoe beïnvloedt het hun gedrag en hoe ze tegen de huilende persoon aankijken? Kortom, tal van verrassende weetjes en feiten over huilen en je krijgt inzicht in het hedendaagse onderzoek op dit gebied.

Woensdag 12 oktober 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 13:30
Dhr. A.J.J.M. (Ad) Vingerhoets
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
A.J.J.M. (Ad) Vingerhoets
Ad Vingerhoets (1953) is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties, en kwaliteit van leven. Met nam zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale mediabelangstelling. Naast zijn publicaties in vaktijdschriften, schreef hij ook populaire boeken over, onder andere, huilen (Tranen: Waarom mensen huilen) en emoties (De emotionele mens).