Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VAMO022

Cursus Filosofie en het dagelijkse leven: ONLINE

Cursus Filosofie en het dagelijkse leven: ONLINE
Cursuscode: VAMO022

De wereld is al een tijdje in rep en roer. We worden dagelijks geconfronteerd met onvermijdelijke verandering en grote uitdagingen. Denk aan de crises in domeinen als milieu, klimaat, energie, veiligheid, economie en voedselvoorzieningen. De verwarring, onvrede en wantrouwen onder de burgers groeit met de dag. Deze crises, uitdagingen en veranderingen zijn al een tijd gaande, maar de coronacrisis lijkt ons plots wakker te schudden, bewust te maken van onze postmoderne wereld en diepe impact op ons te maken.

Corona leek voor de meesten mensen plotsklap uit het niets te zijn gekomen. Al was het door wetenschappers al jaren voorspeld, wereldwijd werden de meeste van ons er met een schok mee geconfronteerd. Plots stond onze wereld op zijn kop. In golven van paniek, ontkenning, vertrouwen en cynisme werd onze wereld op slot gegooit en stilgelegd. We werden teruggeworpen op onszelf, lokaal en verweesd.

Nu, bijna een jaar verder en een tweede golf achter ons, weten we nog steeds niet wat wijsheid is, wat juiste interventies zijn en wat wij mogen verwachten. Wachten we op terug naar normaal van vóór de epidemie? Kan dat eigenlijk nog wel? Of moeten we naar een nieuw normaal? Welk normaal zou dat dan moeten worden? Plots weten we het niet meer, maar wel dat de noodzaak er is om te weten. Onze reeds bestaande verwarring is versterkt, onze onrust vergroot en het wantrouwen blijft maar groeien. In de media buitelen alarmistische dystopieën, apathische atopieën en hoopgevende utopieën over elkaar heen. Vele meningen, adviezen, boze uitingen en complottheorieën doen de ronde, maar niemand die het echt weet. Tijd dus om daar eens grondig over te gaan filosoferen!

Bij deze cursus wordt een reader uitgedeeld. Een papieren versie voor de klassikale cursisten (€12,50) en een digitale voor online cursisten

Woensdag 10 februari 2021
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 180,00
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
10:30 - 12:30
Locatie: Online (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
R.A.M. (Rogiér) Cenin
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren