Cursuscode: 23VKW100

Cursus: De geschiedenis van de wiskunde

Cursuscode: 23VKW100

Van de Oude Grieken tot en met de GPS
Wat was duizenden jaren lang het best verkochte boek? De Elementen, geschreven door Euclides. Een Griekse wiskundige die ergens in de 3e eeuw voor Christus leefde. En ondanks dat de man al duizenden jaren niet meer bestaat, treiteren zijn ideeën middelbare scholieren nog jaarlijks: meetkunde! Niet dat meneer dat bedacht had, maar hij deed wel iets unieks en schiep daarmee een complete nieuwe wetenschap: hij besloot dat wat we intuïtief kunnen begrijpen, zoals het feit dat driehoeken met drie gelijke zijdes ook drie gelijke hoeken moeten hebben, formeel te redeneren. Talloze wiskundigen na hem hebben daarop doorgeborduurd, met prachtige gevolgen voor onze samenleving. Maar onze samenleving staat niet altijd stil bij de fascinerende geschiedenis die bij de ontdekkingen hoort.

In deze cursus nemen we een (klein) kijkje in de geschiedenis van de wiskunde. Dit doen we door elke les in te zoemen op één tijdperk, en dan specifiek op één of enkele personen uit die tijd. Daarbij bekijken we wat ze gedaan hebben, maar ook de context van hun leven. Want hoewel leren over symmetrieën erg mooi kan zijn, is het extra leerzaam als je weet dat één van de grondleggers hiervan op 21-jarige leeftijd stierf in een duel! Wees niet bang, er zijn geen toetsen of inleveropdrachten; de wiskundige concepten die naast de geschiedenis aan bod komen, worden op zo toegankelijk mogelijke manier besproken, met veel voorbeelden en mogelijkheden tot vragen.

Maandag 6 maart 2023
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. S.F. (Sam) Liemburg
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
S.F. (Sam) Liemburg
Sam Liemburg is een 21-jarige afgestudeerd wiskundige, werkend in de cybersecurity sector als security consultant en programmeur. Gek op debatteren, natuur en sport, er zijn weinig onderwerpen waar hij geen leuk gesprek over kan voeren. Van een leuke spelletje is hij ook niet weg te slaan.