Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23TKW100

Cursus: de opkomst van de moderne natuurkunde

Cursus: de opkomst van de moderne natuurkunde
Cursuscode: 23TKW100

Het Global Position System, de ontdekking van het higgsdeeltje, medicijnen op basis van nanotechnologie, de kwantumcomputer, moleculaire machientjes. Dit zijn enkele voorbeelden van de prestaties van de moderne natuurkunde. Als dit soort onderwerpen uw aandacht trekken en u meer wilt weten over de natuurkundige basis daarvan, dan is deze cursus iets voor u. De technologische ontwikkelingen van de vorige en deze eeuw zijn gebaseerd op de moderne natuurkunde, die ontstond in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Om deze basis beter te kunnen begrijpen gaan we terug naar die tijd met kopstukken als Max Planck, Albert Einstein en Niels Bohr. We kijken naar de natuurkundige problemen waar zij destijds tegenaan liepen en welke oplossingen zij vonden, oplossingen die de basis hebben gelegd voor de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. Niet alleen hun theorieën en de betekenis van die theorieën voor onze huidige samenleving worden belicht, maar ook wie deze natuurkundigen waren binnen de tijd waarin zij leefden. De opkomst van de moderne natuurkunde wordt zo dichterbij gebracht, zonder dat daar wiskundige kennis voor nodig is.

Woensdag 20 september 2023
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 155,00
Dhr. K. (Klaas) Schonenberg
19:30 - 21:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
K. (Klaas) Schonenberg
K. (Klaas) Schonenberg
Klaas Schonenberg is gepensioneerd docent natuurkunde en onderwijsonderzoeker. Tot aan zijn pensionering was hij bij verschillende onderwijsvormen werkzaam: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Hij verdiept zich al jarenlang - ook tijdens zijn beroepsleven - in vraagstukken rondom kennis en kennisoverdracht; kernvragen voor elke leraar. Zijn interesse en passie voor deze onderwerpen heeft hij omgezet in de vorm van deze cursus.