Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23ZL001

Lezing: van Gogh in Auvers sur Oise

Lezing: van Gogh in Auvers sur Oise
Cursuscode: 23ZL001

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Vincent van Gogh in  Auvers sur Oise, een pittoresk dorp in de omgeving van Parijs. Het dorp werd bezocht door kunstenaars als Daubigny, en Cézanne.   Na zijn terugkeer uit de Provence verbleef Vincent van Gogh hier van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Het waren intensieve maanden. Hij maakte hier zijn beroemde werken Boomwortels en Korenveld met kraaien. Ondanks zijn gevoelens van eenzaamheid en mislukking en zijn kwetsbaarheid zijn de laatste werken in die laatste fase enorm krachtig.  Hij maakte een nieuwe artistieke ontwikkeling door. Wij volgen hem in die periode en ook bekijken we wat hij betekend heeft als kunstenaar ook na zijn dood. Zelf ben ik een paar keer in Auvers sur Oise geweest en wandelend over het korenveld op weg naar zijn graf voel je de aanwezigheid van Vincent van Gogh.

De tentoonstelling is te zien van 12 mei tot en met 3 september in het Van Gogh Museum. Er zijn ruim 50 schilderijen te zien en20 tekeningen die  nog nooit eerder getoond werden.

Maandag 22 mei 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 13:30
Prijs: € 23,00
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
13:30 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.