Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NAC390

Cursus edelsmeden

Cursus edelsmeden
Cursuscode: NAC390

Edelsmeden is een ambacht waarbij het ontwerpen en maken van sieraden of kleine voorwerpen centraal staat. Een edelsmid werkt niet alleen met goud, maar ook met andere metalen zoals zilver, koper of messing.

Om unieke sieraden van goud of zilver te kunnen maken, heeft u kennis en vaardigheden van de basistechnieken van het edelsmeden nodig. In deze cursus gaat u in 12 lessen een aantal opdrachten maken die speciaal zijn ontworpen om u deze basistechnieken te leren.

 

U gaat optekenen, meten, zagen, boren, vijlen, buigen, gloeien, solderen, smeden, afwerken en een steen zetten. Door uitleg van de docente, maar vooral door het te doen, leert u deze technieken en leert u om te gaan met de verschillende gereedschappen die daarbij gebruikt worden. U gaat in een groep aan de slag met de opdrachten, waardoor u ook veel van elkaar leert. Daarnaast zal er in elke les ruimte zijn om meer te weten te komen over het vak edelsmeden (de geschiedenis, technieken, het bespreken van het werk van bekende en minder bekende edelsmeden etc.).

 

Aan het einde van de cursus heeft u kennis gemaakt met het vak en geoefend met de basistechnieken. Om het edelsmeden écht onder de knie te krijgen, moet u het vooral vaker gaan doen. In het vervolg op deze basiscursus reikt de docente u opdrachten aan waarbij u uw basisvaardigheden verder kunt ontwikkelen en waarbij ook nieuwe technieken aan bod zullen komen zoals gieten of het maken van specifieke zettingen. Ook kunt u ervoor kiezen om, onder begeleiding van de docente, verder te gaan met het vormgeven en maken van uw eigen ontwerpen.

De materiaalkosten voor de opdrachten (van messing of alpaca) zijn bij de cursusprijs inbegrepen. Als u na deze basiscursus verder gaat, dan is het materiaal niet bij de cursusprijs inbegrepen. In overleg met de docente kunt u dan zelf zilver, goud, andere metalen of materialen bestellen bij een groothandel.

Woensdag 16 september 2020
12 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 400,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. (Corine) C.P.F.M. Baarda
13:30 - 16:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)
(Corine) C.P.F.M. Baarda
(Corine) C.P.F.M. Baarda
Mijn naam is Corine Baarda en ik ben geboren en getogen in Maastricht. Na mijn studie sociologie in Groningen ben ik jaren werkzaam geweest als onderzoeker. Ik heb veel gereisd en was dan altijd op zoek naar de ring die “voor mij” gemaakt was, maar kon die eigenlijk nooit vinden. Tijdens een belangrijke periode in mijn leven gooide ik het roer om en besloot om te gaan edelsmeden zodat ik uiteindelijk zelf die ring zou kunnen gaan maken. Ik startte met een cursus en werd zo enthousiast, dat ik al snel besloot de vierjarige deeltijdopleiding goudsmeden aan de Vakschool in Schoonhoven te volgen. Een goeie keuze! In het bedenken en maken van een mooi sieraad kan ik veel van mezelf kwijt. Het is een proces waarin ik mezelf kan blijven ontwikkelen en ik heb ervaren dat het heel inspirerend is om dat samen met anderen doen. Hierdoor blijft het edelsmeden mij boeien en wil ik graag mijn passie met anderen delen en overdragen. Mijn werk is te zien op mijn website: https://corinebaarda.wixsite.com/portfolio