Cursuscode: C317

Cursus Van Zinken Plaat tot Prent

Cursuscode: C317

Dagdeel 1: Collage & Lijnvoering
Droge naald is een druktechniek waarbij je een tekening krast in een zinken of koperen plaat. Vervolgens bestrijk je de plaat met inkt en kun je de gekraste tekening meerdere malen afdrukken door gebruik te maken van een ets pers. In deze eerste les gaan we nog niet meteen in een zinken plaat etsen. Om de techniek te leren kennen, krassen we eerst op een dikke plastic sheet. Dit is niet alleen economischer, maar de transparantie van de sheet kan gebruikt worden om tekeningen en foto’s over te trekken.
Deze eigenschap gaan we gebruiken door een startbeeld te creëren d.m.v. het maken van een collage met foto’s uit kranten en tijdschriften. Door de transparante sheet over de collage te leggen, kan deze worden overgetrokken en ontstaat er een krastekening van de collage, die dan kan worden afgedrukt. Deze methode blijkt heel behulpzaam voor cursisten die moeite hebben om zelf een onderwerp te bedenken als starttekening. Ook levert het vertalingsproces van een foto naar een lijntekening interessante uitdagingen op, waarbij veel creativiteit nodig is om deze op te lossen. Als de gekraste tekening klaar is kan deze worden afgedrukt met zwarte inkt.
Als huiswerk mogen de cursisten opzoek gaan naar hun volgende “start beeld”. Willen ze verder met hun collage, of is er een ander idee waar ze mee aan de slag willen?

Dagdeel 2: Kleur & compositie
Aan het begin van de les bespreken we de startbeelden en ideeën die de cursisten hebben meegebracht. Hoe maak je een afbeelding interessant? Hoe creëer je een boeiende compositie? We gaan het hebben over richting, vlakverdeling en lijnvoering.  Als iedere cursist een plan van aanpak heeft gaan we verder aan de slag. We gebruiken nog steeds de transparante sheets als basis. Behalve zwarte inkt kunnen de cursisten nu ook gebruik maken van kleur, wat weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. De cursisten leren hoe je kleur kan inzetten om contrast, sfeer en accenten aan te brengen in een afbeelding. Ook gaan we in op de fijne kneepjes van het “afslaan” van de inkt en bespreken hoe je de plaattoon kan bepalen.

Dagdeel 3:
We starten met een bespreking van het gedrukte materiaal van de vorige lessen. Is er al iets van een rode draad te ontwarren? Als de werken een serie zouden vormen, wat zou dan de volgende stap zijn? Hoe zet je lijnvoering, kleur en compositie bewust in? Naast het krassen in een plastic sheet, kunnen de cursisten nu ook een zinken plaat als ondergrond gebruiken. Een zinken plaat voelt anders om in te krassen dan een plastic sheet en dit kan elementen als lijnvoering etc. beïnvloeden. Het voordeel van zink is dat je meer afdrukken kan maken en de lijnen dieper ge-etst kunnen worden. De cursisten kunnen kiezen of ze willen werken aan een grotere plaat of meerdere kleinere plaatjes. Ook kunnen verschillende platen over elkaar heen gedrukt worden. Aan het einde van de les hangen we de series op en bespreken het resultaat.
De cursus is inclusief materiaalkosten à € 25,-.
Maximaal 15 cursisten.

Maandag 12 november 2018
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. J. (Jolijn) de Wolf