Cursuscode: 23VMM105

Cursus: Gekomen om te blijven deel I en II

Cursuscode: 23VMM105

Deel 1: In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten. Daarmee kregen de bewoners van de stad een eigen bestuur en mochten zij zich burgers van de stad noemen. Maar hoe werd je eigenlijk burger en wat onderscheidde de inwoners van de stad van hun omgeving? In de eeuwen na 1122 groeide Utrecht uit tot de grootste stad van de noordelijke Nederlanden. Vele nieuwkomers vonden hier een plek om te wonen. Wie waren zij en wat bewoog hen om zich hier te vestigen. In zevenmijlslaarzen wandelen we door de Utrechtse geschiedenis, om te ontdekken hoe deze stad zichzelf steeds opnieuw heeft uitgevonden: van bisschopsstad en gildenbestuur tot universiteitsstad en patriottenrevolutie.

Deel 2: Utrecht groeit in de 19e- en 20e eeuw uit tot de stad zoals wij die nu kennen. Er verschijnen nieuwe buurten en wijken en het historisch centrum ondergaat een metamorfose. Wie zijn de mensen die hier wonen en werken en hoe beïnvloedt de komst van nieuwe inwoners het uiterlijk van de stad?  Een bonte stoet aan Utrechters komt voorbij: soldaten en winkelpersoneel, arbeiders en studenten, arm en rijk, vluchtelingen en gezeten burgers. Samen met architecten en stedenbouwkundigen, wethouders en fabrieksdirecteuren, krakers en vinex-bewoners maakten en maken zij de stad.

Vrijdag 27 januari 2023
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. B. (Bettina) van Santen, Dhr. K. (Kaj) van Vliet
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)