Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NMM047

Cursus Klimaatverandering en klimaatproblematiek

Cursus Klimaatverandering en klimaatproblematiek
Cursuscode: NMM047

Het eerste deel van de cursus zal ingaan op de werking van het klimaatsysteem en de menselijke invloed daarop. De belangrijkste processen van het klimaatsysteem zullen worden uitgelicht en besproken. Met deze kennis zoomen we in op een aantal belangrijke en sturende onderdelen van het klimaatsysteem zoals de koolstofcyclus (CO2), toenemende weersextremen, de cycli van ijstijden en het smelten van de ijskappen en de zeespiegelstijging als gevolg daarvan. Ook zullen we het gevaar van kantelpunten in het klimaatsysteem bespreken.

Het tweede deel van de cursus gaat in op de prognoses en klimaatscenario’s, vooral van de leidende IPCC rapporten, waarop vrijwel al het klimaatbeleid is gebaseerd. Vervolgens duiken we in het Parijs akkoord van 2015. Wat werd hier eigenlijk afgesproken en liggen we op koers om deze doelen te halen? Ook de gevolgen voor nationaal en internationaal klimaatbeleid zullen worden besproken.

Deze cursus vereist geen voorkennis.

Maandag 13 september 2021
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. (Ernst-Jan) Kuiper
19:30 - 21:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
(Ernst-Jan) Kuiper
(Ernst-Jan) Kuiper
Ernst-Jan behaalde zijn master in klimaatfysica en promoveerde daarna op de dynamiek van ijs en de stroming van ijs in de Groenlandse ijskap, beide aan de Universiteit Utrecht. Sinds begin 2020 werk hij voor BankTrack, een NGO die het beleid en de investeringen van de bancaire sector in lijn wil brengen met o.a. het Parijs akkoord. Daarnaast is Ernst-Jan actief als klimaatactivist en geeft hij met regelmaat lezingen over klimaatbeleid en klimaatverandering.