Cursuscode: 23VMM106

Filosofie: De zin van werk

Cursuscode: 23VMM106

Werk is tegenwoordig veel meer dan alleen een middel om in onze materiële behoeften te voorzien: werk gaat over jezelf ontwikkelen, over iets betekenen voor de maatschappij, over plezier in wat je doet. Dat is althans het ideaal. Maar werk is tegenwoordig ook het onderwerp van veel maatschappelijk debat: over personeelstekorten en cruciale beroepen, over inkomensongelijkheid en precaire arbeidsvoorwaarden, over deeltijdwerk en huishoudelijk werk, over burn-outs en bullshitbanen.

Moeten we nu meer of juist minder gaan werken? Moeten we inzetten op technologische vernieuwing of moeten we oude ambachten in ere herstellen? Moeten we vasthouden aan het ideaal van werk als bron van zingeving, of moeten we werk juist minder belangrijk maken? Waarom werken we eigenlijk? En hoe ziet de toekomst van werk eruit?

Over deze en andere werkgerelateerde vragen gaan we tijdens deze cursus in gesprek. We verdiepen ons in het werk van klassieke filosofen en in de ideeën van hedendaagse theoretici van de arbeid. Zo onderzoeken we de filosofische grondslagen van de werkende mens, maar bekijken we deze eveneens vanuit historische, antropologische en sociaal-economische invalshoeken. En daarmee ontdekken we ook wat al die ideeën voor ons persoonlijk betekenen.

Woensdag 1 februari 2023
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. T. P. (Peter) Huijzer
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
T. P. (Peter) Huijzer
Peter Huijzer werkt als literair vertaler en filosofiedocent. Hij studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg, waar hij in 2016 zijn master behaalde. Daarnaast volgde hij een opleiding tot Okido-yogadocent en studeerde hij af aan de vertalersvakschool in Amsterdam. Zijn brede filosofische interesse resulteerde in vertalingen van o.a. Ludwig Wittgenstein en Emil Cioran, en in verschillende cursussen met aandacht voor zowel westerse als niet-westerse filosofie. Zie ook www.peterhuijzer.com.