Cursuscode: VM101

Gödel, Escher, Bach: waar genialiteit samenkomt

Cursuscode: VM101

Mensen zijn opgebouwd uit moleculen, atomen, etc., allemaal materie zonder bewustzijn. Hoe kan daaruit een mens met een bewustzijn ontstaan? Dat is de vraag die Hofdstadter in zijn beroemde boek Gödel, Escher, Bach probeert te beantwoorden. Tijdens de cursus worden aan de hand van verschillende technieken overeenkomsten besproken tussen de muziekstukken van Bach, de beeldende kunst van Escher en de wiskundige bewijzen van Gödel. Met behulp van de kennis die tijdens het eerste gedeelte van de cursus wordt opgedaan, wordt er diep ingegaan op (en nagedacht over) wat bewustzijn en betekenis is. Daarnaast wordt tijdens de cursus een link gelegd met een van de belangrijkste ontwikkelingen in onze tijd: programmeren en kunstmatige intelligentie.

Aanschaffen: Auteur: Douglas R. Hofstadter D.R. Hofstadter ISBN: 9789046706862
Donderdag 27 januari 2022
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J.R.F. (Joeri) Deckers
Boek: Gödel, Escher, Bach (klik hier voor meer informatie)
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
J.R.F. (Joeri) Deckers
Joeri Deckers heeft Fagot gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook heeft hij wiskunde en actuariaat gestudeerd aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Universiteit van Amsterdam. In zijn lezingen legt Joeri, naast de theorie, nadruk op het luisteren. Op die manier wordt de theorie gelijk in de praktijk gebracht. Uit eigen ervaring en de ervaring van de deelnemers wordt muziek meer gewaardeerd en intenser ervaren met achtergrondkennis die in de praktijk kan worden gebracht. Niet alleen is het leuk en interessant om meer te weten over muziek en de link met bijvoorbeeld andere kunstvormen, ook wordt het luisteren naar muziek een andere, intensere ervaring.