Volksuniversiteit Utrecht
030-2313395

Talen

Volksuniversiteit Utrecht biedt al sinds de jaren ‘30 diverse taalcursussen aan. In het begin werden er voornamelijk taalcursussen zoals Nederlands, Engels, Frans en Duits aangeboden. Maar tegenwoordig kunt u bij ons ook terecht voor minder gebruikelijke taalcursussen zoals een taalcursus Arabisch, Zweeds, Portugees of Indonesisch. Wilt u snel en eenvoudig een vreemde taal leren? Schrijf u dan vandaag nog in voor uw favoriete taalcursus.

Het Arabisch is een Semitische taal die wereldwijd door 280 miljoen mensen wordt gesproken. Doordat de Koran in het Arabisch is geschreven, wordt de taal namelijk als moedertaal gezien in vele Islamitische landen. Ten opzichte van Latijnse talen heeft het Arabische geschrift een aantal bijzonderheden. Zo kent het Arabisch geen hoofdletters, wordt er van rechts naar links geschreven, zijn er in het Arabisch slechts drie klinkers en verschilt het aantal letters. Met een cursus Arabisch van de Volksuniversiteit Utrecht leert u op een vlotte manier Arabische lezen, schrijven en spreken. 

Lees meer

China is een groot land gelegen in Azië en heeft de meeste inwoners ter wereld. Daarnaast heeft China een zeer lange geschiedenis en staat het land ook wel bekend om zijn enorm grote hoeveelheid industrie. Mede dankzij deze grote hoeveelheid industrie doen erg veel verschillende landen zaken met China, waaronder ook Nederland. Ook is toerisme de afgelopen jaren sterk toegenomen in China. Daarom is het handig om een cursus Chinees te volgen, zodat u zich kunt redden wanneer u tijdens uw werk te maken heeft met Chinese klanten of wanneer u een reis naar China wilt maken. Schrijf u vandaag nog in voor een cursus Chinees van Volksuniversiteit Utrecht!

Lees meer
Binnenkort: Deens
Cursus Deens in de zomer en de p... 3 x op Ma 28-05-2018 19:00 - 20:30
Cursus Deens in de zomer en de P... 3 x op Ma 28-05-2018 20:45 - 22:15

Duitsland is ons buurland en tevens de meest belangrijke handelspartner van Nederland. Veel Nederlanders hebben al Duits leren spreken en schrijven op de middelbare school en hierdoor een basisniveau Duits opgedaan. Maar een groot deel van onze cursisten wil graag beter Duits leren spreken omdat Duitsland hun favoriete vakantie bestemming is of omdat ze hier vaak zaken doen. Een cursus Duits zal u helpen om de taal beter te leren begrijpen.

Lees meer

Door een cursus Engels te volgen leert u de Engelse taal beheersen. Met behulp van de Engelse taal kunt u met vele mensen over de gehele wereld communiceren! Dit is niet alleen handig tijdens vakanties, maar ook voor zakelijke doeleinden, studies en stages is een cursus Engels van onschatbare waarde. Schrijf u vandaag nog in voor een cursus Engels van Volksuniversiteit Utrecht.

Lees meer

Frankrijk als vakantieland trekt jaarlijks vele Nederlandse toeristen, maar ook de Franse cultuur, familie - of zakenrelaties en de mogelijkheden van studie of stage in een Franstalig land wekken bij velen de behoefte om het Frans (beter) te leren spreken en verstaan. Volg daarom een cursus Frans en maak uzelf deze prachtige taal eigen!

Lees meer
Binnenkort: Frans
Cursus Lire et parler pendant l... 4 x op Di 08-05-2018 10:45 - 12:15

Wie ooit in Griekenland is geweest, weet hoe graag de Grieken een praatje maken. Wie bovendien een beetje Grieks spreekt, weet dat de Grieken het waarderen om in hun eigen taal aangesproken te worden en kan daardoor optimaal genieten van de Griekse gastvrijheid. Bovendien leert u door het intensief spreken en lezen van Grieks tijdens een Cursus Grieks aan de Volksuniversiteit Utrecht tevens de Grieken en hun cultuur beter kennen! Wilt u deze bijzondere taal goed leren spreken? Schrijf u dan vandaag nog in voor een Cursus Grieks.

Lees meer

Een cursus Hongaars volgen doet u aan de Volksuniversiteit Utrecht. De Hongaarse taal beheersen vergt namelijk veel oefening en is niet eenvoudig. De Hongaarse taal is namelijk, net als de Finse taal, niet met een andere Europese taal te vergelijken. Dit betekent dat u de Hongaarse woorden niet kan vergelijken met die van een andere taal zoals Duits, Engels of Frans. In de cursus Hongaars gaan wij samen werken aan uw woordenschat, zodat u de taal leert begrijpen.

Tevens zullen wij u de regels van de Hongaarse grammatica en de zinsopbouw bijbrengen. Dit vormt de basis voor de rest van de Cursus Hongaars. Opvolgend leert u namelijk om u voor te stellen, iets te bestellen in een restaurant, naar de weg te vragen en andere algemene gesprekken die u helpen om de Hongaarse taal machtig te worden.

Wilt u dus graag goed Hongaars leren spreken? Schrijf u dan vandaag nog in voor onze cursus Hongaars!

Lees meer

Wist u al dat Indonesië qua inwonerstal het op drie na grootste land ter wereld is? Er zijn bovendien ongeveer 380.000 Indonesiërs woonachtig in Nederland. Vrijwel alle Nederlanders kennen daarom ook wel iemand met een Indonesische achtergrond. Wellicht heeft u familieleden die Indonesisch spreken, of wilt u het land graag eens bezoeken. Wilt u Indonesisch leren? Schrijf u dan nu in voor een cursus Indonesisch aan de Volksuniversiteit Utrecht.

Lees meer

Italië is een prachtig mediterraan land dat bekend staat om haar mode, heerlijke eten en zachte klimaat. Het is daarom niet verrassend dat jaarlijks zo’n 700.000 Nederlanders Italië als vakantieland verkiezen. In Italië spreekt men Italiaans of zoals de Italianen zeggen Italiano. Dit is een Romaanse taal die vele dialecten kent. Tijdens een cursus Italiaans bij de Volksuniversiteit Utrecht ligt de focus daarom op het standaard-Italiaans. Deze vorm van het Italiaans wordt in Italië door 30 miljoen inwoners gesproken.

Lees meer

Japan staat ook wel bekend als het land van de rijzende zon. Japan is namelijk een land met een rijke cultuur en geschiedenis. De hoofdstad van Japan is Tokio, met zijn miljoenen inwoners is dit één van de grootste metropolen ter wereld. Het land beschikt tevens over één van de grootste economieën ter wereld, daarom hebben veel Nederlandse bedrijven zakelijke relaties in Japan. Mede hierdoor kan het ook voor u belangrijk zijn om Japans te leren. U kunt Japans leren door een cursus Japans te volgen aan de Volksuniversiteit Utrecht.

Lees meer

Tijdens een cursus Latijn van Volksuniversiteit Utrecht leert u dat Latijn veel meer is dan alleen “de taal van de Romeinen”. Na de ondergang van de klassieke wereld was het Latijn nog anderhalf duizend jaar lang de taal waarin alle hogere cultuur, godsdienst en wetenschap in Europa zijn uitdrukking vond.  Door een cursus Latijn te volgen gaat er dus een schatkist van twee millennia aan cultuur open zoals mythen en sagen, geschiedverhalen en gedichten, filosofie en religie, politiek en wetenschap, muziek en inscripties.

Lees meer
Binnenkort: Nederlands voor Anderstaligen
Cursus Nederlands Module 1, [0 t... 16 x op Ma 07-05-2018 09:00 - 12:00
Cursus Nederlands Module 4, [½... 16 x op Ma 07-05-2018 9:00 - 12:00
Cursus Nederlands Module 2, [A1... 16 x op Ma 07-05-2018 13:00 - 16:00
Cursus Nederlands Module 5, [B1... 16 x op Di 08-05-2018 9:00 - 12:00
Cursus Nederlands Module 3, [A2... 16 x op Wo 09-05-2018 13:00 - 16:00

Heeft u vrienden of familie in Noorwegen wonen? Of gaat u er op vakantie om te genieten van de bergen, fjorden en de uitgestrekte natuur? Het land trekt elk jaar namelijk veel toerisme dankzij zijn prachtige natuurverschijnselen zoals de middernachtzon en het poollicht. Het is ook leuk om met de Noren te kunnen praten, om bijvoorbeeld in het Noors een bakje aardbeien langs de weg te kunnen kopen! Volg daarom nu een cursus Noors bij Volksuniversiteit Utrecht en maak de Noorse taal eigen.

Lees meer

Heeft u vrienden of familie in Portugal wonen? Of gaat u er op vakantie om te genieten van het warme klimaat, de zee en de natuur? Volg dan nu een cursus Portugees en maak uzelf de taal eigen. Doordat Portugal in het verleden veel delen van de wereld heeft veroverd is Portugees niet alleen de officiële taal van Portugal maar ook van meerdere Afrikaanse landen en van Brazilië, hoewel de uitspraak en de grammatica wel verschilt bij Brazilianen. Portugees leren is daarom ook heel handig wanneer u bijvoorbeeld naar Mozambique of Angola op vakantie of op zakenreis gaat. Schrijf u daarom vandaag nog in voor een cursus Portugees aan de Volksuniversiteit Utrecht.

Lees meer

Rusland is qua oppervlakte het grootste land ter wereld, Het is zelfs twee maal zo groot als het op één na grootste land Canada. Het ene deel van Rusland ligt in Europa en het andere deel in Azië. Russisch leren wordt in het algemeen als lastig beschouwd omdat in het Russisch gebruik wordt gemaakt van het Cyrillisch alfabet (Азбука). Dit alfabet wordt ook gebruikt door andere Slavische talen. Bij een cursus Russisch leert u zich de taal op structurele wijze eigen te maken.

Lees meer

Spaans is op het Chinees na de meest gesproken taal ter wereld. De taal wordt niet alleen in Spanje gesproken maar ook bijna in heel Zuid- en Midden -Amerika. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan landen zoals Mexico en Colombia. Door Spaans te leren kunt u zich dus redden in heel veel verschillende landen! Volg daarom nu een cursus Spaans en maak u deze wereldtaal eigen.

Lees meer
Binnenkort: Spaans
Cursus Spaans in de zomer, [B1]... 4 x op Vr 20-04-2018 9:45 - 11:15
Cursus Spaans in de zomer, [A1] 4 x op Ma 23-04-2018 19:00 - 20:30
Cursus Spaans in de zomer, [A1] 4 x op Di 24-04-2018 11:00 - 12:30
Cursus Spaans in de zomer, [A1] 4 x op Ma 07-05-2018 20:45 - 22:15

Turkije is een prachtig land dat zowel Europese als Aziatische invloeden kent. Het klimaat is er zacht, de mensen zijn gastvrij en de Turkse keuken is erg verfijnd. Niet verwonderlijk dat grote groepen Nederlanders jaarlijks naar Turkije afreizen voor zaken of vakantie. Wilt u in het Turks leren communiceren? Kies dan voor de cursus Turks van de Volksuniversiteit Utrecht. Tijdens de cursus Turks leert u op een zeer praktische wijze Turks spreken, verstaan, lezen en schrijven. Na afloop zult eenvoudige gesprekken in het Turks kunnen voeren en een gedegen kennis hebben van  de Turkse taal en grammatica.

Lees meer

Heeft u interesse in Zweden en wilt u zich de Zweedse taal op eenvoudige wijze machtig maken? Dan is een cursus Zweeds aan de Volksuniversiteit Utrecht iets voor u! Zweden is namelijk een prachtig land dat als bestemming zowel populair is bij toeristen als bij zakenlieden. De Zweedse taal is echter een taal die gebruikmaakt van zogenaamde toonaccenten, waardoor het belangrijk is dat u de juiste uitspraak hanteert. Daarom leren wij u  op eenvoudige wijze hoe u zich in praktische situaties verstaanbaar kunt maken in het Zweeds. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenvoudig telefoongesprek, een bezoek aan een winkel of een bezoek aan een Zweedse dokter. Voor mensen die de Zweedse taal al (deels) machtig zijn, hebben wij ook cursussen Zweeds voor gevorderden.

Lees meer

Taalcursus op verschillende niveaus

Of u nou net begint met een taalcursus of reeds vergevorderd bent, in een rustig tempo een vreemde taal wilt leren of juist een intensieve taalcursus wilt, wij bieden u een ruime selectie van taalcursussen aan op verschillende niveaus en intensiteiten. Ook voor opfriscursussen en conversatiegroepen zit u bij Volksuniversiteit Utrecht goed. Wanneer u bij ons een taalcursus volgt dan krijgt u aan het eind altijd persoonlijk advies over een vervolgniveau.

Niveaubepaling taalcursus

Instromen bij een taalcursus is, met uitzondering van niveau 1, uitsluitend mogelijk na overleg met een docent tijdens een open dag of spreekuur. De docent bepaalt samen met u op welk niveau u het best kunt beginnen, dit gebeurt door middel van een gesprek en/of het maken van een toets. Alle spreekuren en intakegesprekken zijn gratis en worden gehouden op onze locatie aan de Nieuwegracht 41 te Utrecht.

Taalcursus boeken en lesmateriaal

Wij raden u aan om de aangegeven boeken en lesmaterialen op de eerste lesdag mee te nemen. Het verschilt per taalcursus of de boeken en lesmaterialen bij de cursusprijs zijn inbegrepen. Alle benodigde boeken staan altijd bij de betreffende taalcursussen vermeld. De boeken voor de taalcursussen zijn o.a. te koop bij Studystore. Ook kunt u de boekenlijst hier alvast inzien.

Europees referentiekader voor taalcursus niveaus

Achter een taalcursus staat tussen haakjes vermeld hoe het niveau van de taalcursus zich verhoudt tot de Europese inschaling van de taalniveaus, lopend van A1 t/m C2. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Europees referentiekader.

Aantal lessen bij taalcursussen

Wanneer u van eind september tot eind april een taalcursus volgt dan krijgt u in principe minimaal 24 lessen. Hoewel er meer dan 24 lessen worden ingepland, is onze cursusprijs gebaseerd op 24 lessen. Dit, omdat er in verband met feestdagen en door mogelijke absentie of ziekte van een docent lessen kunnen uitvallen. Hierdoor is er niet gelijk een inhaalschema nodig wanneer er een les uitvalt. Valt er geen les uit, dan krijgt u één of twee lessen van ons 'cadeau'.