Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VNW100

De Quantumcomputer

De Quantumcomputer
Cursuscode: VNW100

We beginnen met de fundering van de quantum computer: quantum mechanica. Hoe gedragen deeltjes zich? Wat is superpositie? Hoe kunnen deeltjes zich verstrengelen? Wat zijn de bouwstenen van een klassieke computer en van een quantumcomputer? Hoe kun je een qubit maken?

Daarna bekijken we hoe een quantumalgoritme werkt. Hoe kun je nu werkelijk iets berekenen met een quantumcomputer? Onze intuïtie laat ons hier een beetje in de steek, en we zullen (simpele) berekeningen moeten doen.

Wat zijn mogelijk toepassingen van quantumcomputers. We denken nu dat quantumcomputers maar in een beperkt toepassingsgebied beter zijn dan klassieke computers. Wat zijn die toepassingsgebieden? Wat zijn de problemen en uitdagingen in het bouwen van quantumcomputers. Het is namelijk nog helemaal niet zeker of we werkelijk een quantumcomputer kunnen bouwen die nuttig gaat zijn!

Er wordt geen voorkennis verwacht van het publiek. Enige affiniteit met rekenen (optellen, vermenigvuldigen en een beetje kwadrateren) is wel gewenst.

Dinsdag 25 januari 2022
2 lezingen van 2,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 60,00
Dhr. B. (Bart) Bozon
19:00 - 21:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
B. (Bart) Bozon
B. (Bart) Bozon
Al van jongs af aan is Bart Bozon (M.Sc.) bezig met natuurkunde, proefjes doen en vooral heel veel vragen stellen. Tijdens zijn studie natuurkunde aan de TU-Delft heeft hij die fascinatie nog meer kunnen uitbouwen. Geïnspireerd door de vragen van zijn dochter Roos heeft hij “Het boek van het alles” geschreven. Het boek behandelt alle huidige natuurkunde op een begrijpelijke manier. Bart Bozon is sinds 2011 docent elektrotechniek op de Hogeschool Utrecht en geeft daar o.a. de cursus “Advanced Physics”. Hij heeft op youtube een uitgebreid kanaal waar hij uiteenlopende technische onderwerpen behandelt.