Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZC100

Cursus Intuïtief beeldhouwen

Cursus Intuïtief beeldhouwen
Cursuscode: ZC100

LET OP er zijn meerdere drie daagse cursussen kijk welke datum je past.

Deze workshop intuïtief beeldhouwen kan door iedereen gedaan worden, er is geen ervaring nodig. De docent komt uit Zimbabwe, spreekt Engels en hij helpt je bij het deelnemen aan deze workshop. Hij is zelf een bekende beeldhouwer en een ervaren leraar in deze vorm van beeldhouwen.

Intuïtief beeldhouwen is een werkwijze die uitgaat van twee definities:

  • Je gaat uit van een steen die je kiest en waar je een gevoel bij hebt wat er uit de steen gevormd kan worden. Deze werkwijze is een interactie met  de materie. Er ontstaat een non verbale conversatie met de steen.
  • Er is een beeld in je gedachten . Hierbij ga je een steen zoeken , die dit mogelijk maakt.

Het is de bedoeling om een abstract of figuratief beeld te maken (niet namaken van een foto o.i.d.). Er wordt gewerkt in serpentijn steen van plus minus 10—20 kg. Er is een voorraad steen beschikbaar in diverse kleuren en vormen. Er wordt uitsluitend met handgereedschappen gewerkt en geen machinale bewerkingen. Hierdoor  ontstaat  er een beter gevoel en contact met de steen.

1e dag: Het kiezen van een steen waar je een vorm in herkent/voelt.  Uitleg van de verschillende beeldhouw gereedschappen en het gebruik ervan. Gereedschap goed gehanteerd vraagt geen fysiek grote krachten.  De 1e dag wordt de steen gevormd met hamer en beitels.

2e dag : Dan wordt de vorm verfijnd met raspen en vijlen en waar nodig met fijne beitels geschaafd.

3e dag:  De delen aan je beeld welke gepolijst gaan worden verder uitgewerkt op details met detailraspen en vijlen. Daarna geschuurd met droog schuurpapier. Daarna gepolijst met waterproof schuurpapier van nr. 120 tot nr. 800.

De prijs is excl. steen en lunch. De steen wordt na weging afgerekend voor ongeveer 4 euro per kilo.

Elke workshop dag start om 10.00 tot 16.00. Er zijn maximaal 8 cursisten. Gratis koffie en thee. 

Locatie: Botanische tuin Utrecht.

Deze workshop is een samenwerking  tussen

Volksuniversiteit Utrecht,  House of Stone Foundation en Botanische tuin Utrecht

Maandag 27 juni 2022
3 lessen van 6 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00
Dhr. (Timothy) Akuda
10:00 - 16:00
Locatie: Botanische tuin (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
(Timothy) Akuda
(Timothy) Akuda
Timothy Akuda is een nazaat van de prominente 1e generatie beeldhouwer uit Zimbabwe: Fanizani Akuda. Hij groeide op in de familie Akuda en kreeg het intuïtief beeldhouwen met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan leerde hij het beeldhouwen van Fanizani Akuda. Vanaf zijn 15e jaar was hij de officiële assistent van Fanizani Akuda en werkte mee aan alle beelden. Na zijn scholing is hij betrokken bij educatie programma’s in Art center Chitungwiza Harare, National Gallery Harare, Chapungu sculpture park Harare. Tevens heeft hij een aantal publicaties op zijn naam staan over de intuïtieve beeldhouwkunst voor de Herald newspaper, internationale kunstorganisaties en collectioneurs. Timothy was werkzaam voor World Art Foundation Nederland. Hij heeft veel contacten met 1e, 2e en 3e generatie beeldhouwers uit Zimbabwe. Thimothy heeft veel ervaring om de bijzondere aspecten van het intuïtief beeldhouwen over te brengen naar deelnemers van workshops intuïtief beeldhouwen.