Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZC200

Zomercursus Kunst ontmoet Wiskunde

Zomercursus Kunst ontmoet Wiskunde
Cursuscode: ZC200

De Ibn Tulun moskee in Cairo is de oudste moskee in Cairo en dateert van ongeveer 880. Ahmed ibn Tulun die rond 880 als regent van de Abbassiden over Egypte de scepter zwaaide heeft deze moskee met zijn vele vensters, die allemaal weer een ander geometrisch patroon van de vensterroosters hebben, laten bouwen. Men zegt dat de roosters in de vensters van de Ibn Tulun moskee in Cairo aan de basis liggen van de ontwikkeling van de islamitische patronen zoals die in het Alhambra aanwezig zijn. Enkele van deze patronen kan men zien op tegels in het Princessehof in Leeuwarden en in het tegelmuseum in Otterloo. Ook gotische kathedralen kennen allerlei roosters of ook wel maaswerk genoemd: een constructie met cirkels of delen van cirkels. Een voorbeeld daarvan vindt men in de kloostergang van de dom van Utrecht waar men verschillende voorbeelden van het maaswerk kan zien.  

In deze week gaan we vooral zelf aan de slag. We onderzoeken door zelf te tekenen met passer en liniaal hoe deze patronen uit deze verschillende culturen gemaakt zijn. Er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen en het blijkt dat één patroon meerder “gezichten“ kan krijgen doordat men verschillende delen accentueert.

Elke bijeenkomst begint met een korte power point presentatie, dat duurt dan een kwartier tot en half uur. Daarna een introductie van het te tekenen patroon voor de desbetreffende bijeenkomst. Een ieder kan dan in eigen tempo en op eigen manier aan de slag gaan en onderzoeken hoe het één en ander verloopt. Bij dit alles staat nauwkeurigheid voorop, en dat is meestal zo in de bouwwereld.   

Maandag 22 augustus 2022
4 lessen van 2,5 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. B. (Bart) Heukelom
10:00 - 12:30
Locatie: Botanische tuin (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Aanmelden wachtlijst >
B. (Bart) Heukelom
B. (Bart) Heukelom
Begonnen als uitgever van educatieve boeken, daarna directeur van een stichting en docent in middelbaar en hoger onderwijs. Onder andere tien jaarbestuurslid van Ars & Mathesis. Werkt nu onder andere verder aan het project “kunst ontmoet wiskunde”. www.kunstontmoetwiskunde.nl