Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 23ZWT101

Zomercursus Kunst ontmoet Wiskunde

Zomercursus Kunst ontmoet Wiskunde
Cursuscode: 23ZWT101

De kroning van Charles op 6 mei vond plaats op een bijzonder gedeelte van de vloer van de Westminster Abbey. Dit gedeelte van de vloer met veel geometrische patronen hebben de Cosmaten rond 1250  gemaakt en kent veel symboliek die naar de Bijbel verwijst. Op de eerste ochtend komt dit voorbeeld aan de orde. In de drie daarop volgende ochtenden komen drie andere voorbeelden aan, dat  zijn: 

  • gotische raam van de kruisgang van de dom van Utrecht (1500),
  • het labyrinth van de kathedraal van Chartres (1250), 
  • een venster van de Ibn Tulun moskee: de Ibn Tulun moskee in Cairo is de oudste moskee in Cairo en dateert van ongeveer 880.

Elke ochtend beginnen we met het bekijken (ongeveer een kwartier) van het voorbeeld van die ochtend. Daarna gaan we het voorbeeld met behulp van passer en liniaal zoveel mogelijk na tekenen (anderhalf tot twee uur). We gaan dus “zelf aan de slag”,  waardoor we als het ware  het voorbeeld ons eigen maken. In het laatste gedeelte van de ochtend (een kwartier tot half uur) bekijken we (mbv een PPT presentatie) nog diverse kunstwerken die in verband zijn te brengen met het voorbeeld van die ochtend. De Ibn Tulun moskee bijvoorbeeld geeft aanleiding om naar “vlechtwerk” in andere kunstwerken (zowel uit vroegere tijden als de tegenwoordige tijd) te kijken.

Wiskundige kennis is niet nodig: als men weet wat een cirkel, vierkant en gelijkzijdige driehoek is, is dat voldoende. Wel is het noodzakelijk om een goede passer en liniaal mee te nemen en potloden met verschillende hardheid. (Bij een goede passer kunnen de benen van de passer alleen met een lichte druk onderling bewegen.)

Een ieder kan in eigen tempo en op eigen manier aan de slag gaan en onderzoeken hoe het één en ander verloopt. Bij dit alles staat nauwkeurigheid voorop, en dat is meestal zo in de bouwwereld. 

Dinsdag 15 augustus 2023
4 lessen van 2,5 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00
Dhr. B. (Bart) Heukelom
13:00 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
B. (Bart) Heukelom
B. (Bart) Heukelom
Begonnen als uitgever van educatieve boeken, daarna directeur van een stichting en docent in middelbaar en hoger onderwijs. Onder andere tien jaarbestuurslid van Ars & Mathesis. Werkt nu onder andere verder aan het project “kunst ontmoet wiskunde”. www.kunstontmoetwiskunde.nl