13,8 miljard jaar in een notendop

13,8 miljard jaar in een notendop

Cursus

€ 165,00

Kies startdatum

Cursus

13,8 miljard jaar in een notendop

Hoe vanuit materie kennis is ontstaan. Een cursus die begint bij de geboorte van het heelal en eindigt met de kennis en het bewustzijn van de mens.

We starten met het begin van het heelal en het ontstaan van sterren en materie. Materie blijkt  opgebouwd te zijn uit atomen en moleculen. Later ontstaat ons sterrenstelsel en ontwikkelt zich op aarde uit materie het eerste leven. De belangrijkste kenmerken en processen van leven komen aan bod, waarna we dieper ingaan op de evolutie, een evolutie die in de loop van een paar miljard jaar heeft geleid tot dieren met een zenuwstelsel en hersenen.

De meest complexe hersenen vinden we bij de mens. Om de werking van het brein te kunnen begrijpen dalen we eerst af naar de dierlijke cel: hoe functioneert zo’n cel en hoe wisselen cellen onderling met elkaar uit?  Dit legt de basis om de werking van de kleinste eenheid van de hersenen te begrijpen: de hersencel. Daarna komt de werking van de hersenen zelf aan bod: hoe nemen wij waar, hoe sturen we onze bewegingen, welke rol spelen emoties, hoe leren en denken wij; allemaal belangrijke elementen om kennis te kunnen vergaren.

We ronden de cursus af met bewustzijn en taal als de belangrijkste aspecten van ons vermogen om de wereld en onszelf te kennen. Dankzij dit vermogen kan ook deze cursus worden gegeven.

De cursus is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in de genoemde onderwerpen en hun onderlinge samenhang. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Het niveau van deze cursus is te vergelijken met dat van populairwetenschappelijke boeken en de wetenschapsbijlagen van kranten.

De cursus wordt ondersteund met een cursusboek (120 pagina’s, kleurendruk, harde kaft) en is voor cursisten bij de docent verkrijgbaar tegen kostprijs (€ 20,-).

6 lessen van 2 uur ,1 dagen per week:

  • donderdag 24 oktober van 19:30 tot 21:30
  • donderdag 7 november van 19:30 tot 21:30
  • donderdag 14 november van 19:30 tot 21:30
  • donderdag 21 november van 19:30 tot 21:30
  • donderdag 28 november van 19:30 tot 21:30
  • donderdag 12 december van 19:30 tot 22:30

Gebouw Volksuniversiteit
Nieuwegracht 41
3512 LE, Utrecht

thumb

K. (Klaas) Schonenberg
Fascinerend dat er wezens op aarde zijn die zich van zichzelf en hun omgeving bewust zijn en in staat zijn hun kennis te beschrijven en te delen.

BEKIJK MIJN PAGINA >