Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: AM043

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven
Cursuscode: AM043

Het moderne leven van vandaag is niet altijd even gemakkelijk. We worden overspoeld met een zee aan keuzes, we werken zonder altijd goed te weten waarom we dat doen, stemmen op politieke partijen zonder ze nog goed te vertrouwen, geven ons over aan technologie en de medische wetenschappen al weten we dat zij door grote miljarden bedrijven worden aangedreven. Hoe houden we ons in zo’n wereld nog staande? Nemen we nog wel de tijd om ons belangrijke vragen te stellen?
In deze cursus zullen we concrete thema’s en vragen uit het dagelijkse leven filosofisch benaderen. Wat is een goed leven? Hoe kunnen we omgaan met leven en dood, plezier en verdriet, liefde en haat? Wat bedoelen we met echte vriendschap? En wat te denken over het zelfgekozen levenseinde of het leven verlengen door toepassing van technologie? Zijn we onze hersenen of zijn we meer dan dat? Is liefde meer dan een stofje in je hoofd? Wie ben ik en wat ben ik? Wat betekent het überhaupt om te zijn? Hebben we een vrije wil en zijn we verantwoordelijk voor ons doen en laten? Om hier zinnig over na te denken moeten we ons eerst afvragen wat het allemaal eigenlijk betekent, wat we met die woorden bedoelen, wat we

veronderstellen en welke waarden er op de achtergrond spelen.
Filosofie kan ons daarbij helpen! Door stil te staan bij de vragen voordat we aan de haal gaan met mogelijke antwoorden, verkrijgen we meer inzicht en helderheid. Hierdoor kunnen we niet alleen onszelf maar ook de ander beter begrijpen. Zo leren we goed te luisteren, helderder te denken en preciezer onze woorden te kiezen. Want filosofie is geen vage bedoeling, maar juist  een kritische manier om zelfstandig na te denken en met de ander in gesprek gaan.
Deze cursus is zeer toegankelijk voor beginners, maar ook een goede vervolgcursus! Hier kun je namelijk al je opgedane kennis toepassen en kritische houding oefenen.

Maximaal 14 deelnemers.

 

Dinsdag 24 september 2019
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
19:30 - 21:30
Locatie: Stedelijk Gymnasium (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
R.A.M. (Rogiér) Cenin
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren