Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: VAM045

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven
Cursuscode: VAM045

Ons leven is tegenwoordig een complexe uitdaging. Er is vanalles mogelijk. Meer dan voorheen hebben we de keuze om ons leven naar eigen wil en inzicht in te vullen. We worden niet meer tegengehouden door kerk, traditie of cultuur. We zijn beter opgeleid, hebben meer vrijheden en de wereld ligt zowel digitaal als materieel voor het oprapen. Tegelijk wordt er van ons verwacht dat we dat geheel op eigen kracht bepalen, kiezen en doen. We worden steeds minder geholpen door kerk, traditie of cultuur. De Waarheid is veranderd in vele alternatieve waarheden, meningen en visies. We mogen geloven wat we zelf willen. Kunst is niet meer duidelijk schoonheid. Je mag van kunst vinden wat je wilt, wat je voelt. Maar is alles dan kunst? Ook onze moraliteit en ethisch inzicht zijn aan het schuiven. Goed is wat goed voelt, zo lijkt het, of wat het meeste nut oplevert. We moeten ons proberen staande te houden in een steeds meer onduidelijke en onzekere wereld, een wereld met hoopvolle mogelijkheden, met onvermijdelijke beperkingen, een wereld die eindig is maar oneindig lijkt.

In deze editie van de cursus Filosofie in het dagelijkse leven, gaan we de wereld en ons leven filosofisch bekijken vanuit een tragi-komedisch perspectief. We laten ons inspireren door het essay: Het leven als tragikomedie. Over humor, kwetsbaarheid en solidariteit, van Tim Fransen (2019) waarin hij een pleidooi houdt ‘om de waarheid over onze menselijke conditie onder ogen te komen.’ Hij stelt daarin de vraag ‘hoe we de spanning kunnen oplossen tussen de onaangename waarheid over ons bestaan enerzijds en ons psychische welzijn anderzijds.’ We zullen hem volgen, er kritisch over nadenken, aanvullen met eigen ervaringen en inzichten. We zullen zien dat zowel het tragische als het komische perspectief onmisbare dimensies zijn om ons staanden weten te houden.

Het is aan te raden om het boek van Tim Fransen voor deze cursus aan te schaffen. Verder zal er zoals altijd een reader (à €12,50) worden uitgedeeld waarin aanvullende filosofische artikelen zijn opgenomen.

Maximaal 14 deelnemers.

 

Woensdag 29 januari 2020
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
10:00 - 12:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
R.A.M. (Rogiér) Cenin
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren