Cursuscode: VAK172

Lezing: Jan Sluijters , de wilde jaren

Cursuscode: VAK172

Tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum van 17 november 2018 tot en met 7 april 2019.

Jan Sluijters   (1881-1957) is samen met Jeroen Bosch en Vincent van Gogh, een van de drie uit Brabant afkomstige kernkunstenaars waarover het Noord-Brabants Museum regelmatig aandacht aan besteed. Deze grote najaar tentoonstelling  Jan Sluijters, de wilde jaren vertelt  hoe de kunstenaar als jongeman aan het begin van zijn carrière de tijd in Parijs doorbracht.  Daar maakt hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd. Vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen op zoek naar zijn eigen stijl. De tentoonstelling toont werk van Jan Sluijters naast dat van de avant-gardisten die hem in Parijs inspireerden, zoals Kees van Dongen, Georges Braque, en Henri Matisse en de modernisten als Piet Mondriaan en Leo Gestel, wiens werk hij op zijn beurt weer inspireerde. De lezing is een goede inleiding. Tijdens de lezing zal ook worden ingegaan op de ontwikkeling van Jan Sluijters voor zijn Parijse jaren. Zo krijgt u een goed beeld van leven en werk van jan Sluijters.
Naast schilderijen worden op de tentoonstelling ook tekeningen en documenten getoond. De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst.

Zaterdag 9 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Mw. L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1985 werk ik is als conservator/ directeur in Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede. Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.