Cursuscode: VAK174

Lezing: Utrecht, Caravaggio en Europa

Lezing:  Utrecht, Caravaggio en Europa
Cursuscode: VAK174

Tentoonstelling van 15 december 2018 tot en met 24 maart 2019 in het Centraal Museum te Utrecht.

De Italiaanse schilder Caravaggio ( 1571-1610) is met name de laatste 20 jaar wereldwijd enorm populair. Deze expositie belooft echter geen typische Caravaggio expositie te worden. Centraal staan zijn navolgers in Europa, de zogenaamde Europese Caravaggisten:  Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In het begin van de 17e eeuw trokken deze kunstenaars vanuit Utrecht via de Alpen naar Rome. Hier maakten ze kennis met het werk van Caravaggio die “naer het leven schilderde” en niet een geïdealiseerde  wereld toonde.  Men was onder de indruk van dit nieuwe realisme met zijn mystieke licht. Ook andere kunstenaars uit andere landen bewonderden het werk van Caravaggio en lieten zich inspireren.  De tentoonstelling gaat in op de diversiteit. Ieder schilderde vanuit zijn eigen achtergrond.

Zaterdag 16 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Mw. L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adres gegevens)
L.J.M. ( Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1985 werk ik is als conservator/ directeur in Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede. Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.