Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: AK028

Lezingserie: Kunst ontmoet wiskunde.

Lezingserie: Kunst ontmoet wiskunde.
Cursuscode: AK028

Deze twee uitersten hebben toch veel met elkaar te maken, want er zijn veel structuren en patronen in kunst en design aanwezig.

Aan de hand van werken in de openbare ruimte en in musea in Nederland, onder andere het werk van Escher en Mondriaan en interviews met kunstenaars in Nederland (Rinus Roelofs, Anneke Schoone, Monika Buch  en anderen) laten we overeenkomsten in een patroon of structuur  van  die werken zien. En dat levert dan verrassende inzichten en verbanden op.

Escher heeft eens gezegd dat het hij intuïtief zaken wil duiden die met woorden niet te vatten zijn. Voor deze benadering is er ook aandacht (met een voorbeeld van de tentoonstelling  kunst met papier in het CODA in Apeldoorn). Ook is er aandacht voor de eventuele symbolische betekenis van een kunstwerk  (bijvoorbeeld een werk van Cyril Lixenberg op de Ketelmeerdijk bij Dronten).

Maar het kan ook zijn dat een kunstenaar eerst  berekeningen moet uit voeren voordat hij/zijn aan een “kunstwerk maken” kan beginnen, zoals bij het werk van Koos Verhoef of bij de constructie van een luidklok in majeur die te zien is in het museum in Asten.

 

Voor de lezingen is een wiskunde vooropleiding niet vereist. Als de toehoorder weet wat een gelijkzijdige driehoek en een vierkant is, is het voldoende. Bij lezingen laten we met  filmpjes zien wat  dat de werkwijze van een kunstenaar is. Daarnaast is er bij elke lezing de nodige litteratuur voorhanden.

Voor meer beelden en een indeling van de lezingen verwijs ik naar de website

www.kunstontmoetwiskunde.nl.

Het onlangs verschenen boek van Lynn Gamwell  “mathematics + art: a Cultural History” geeft ook een goed beeld van het onderwerp “kunst ontmoet wiskunde”.

Donderdag 10 oktober 2019
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Dhr. B. (Bart) Heukelom
13:30 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
B. (Bart) Heukelom
B. (Bart) Heukelom