Cursuscode: 23VKC100

Cursus: Waar kijk ik eigenlijk naar?

Cursuscode: 23VKC100

Waarom verzint de mens verhalen? En waarom beelden sommigen die op een podium voor honderden mensen uit? Voor het antwoord op deze vragen gaan we als groep op ontdekkingsreis. Deze voert ons langs de eerste mensachtigen, door de tempels van het oude Egypte, en van diep in de zee tot ver in de oneindige kosmos.

We gaan zien hoe de kunsten ontstonden en welke plek het theater daarin heeft. Leidraad gedurende onze reis zijn twee voor de kunsten belangrijke begrippen: Verandering en Beweging. Deze begrippen diepen we uit in een nadere kennismaking met het moderne theater in zijn vele verschijningsvormen. Om uiteindelijk alle in de cursus opgedane kennis en ervaring mee te nemen naar de schouwburg, waar we samen twee theatervoorstellingen van Utrechtse gezelschappen bezoeken.

Na afloop bespreken we de voorstellingen met de makers en de spelers. Waarna, als het goed is, je een antwoord kunt formuleren op de vraag waarmee je de cursus begon: "Waar kíjk ik eigenlijk naar?"

Aan deze cursus zijn twee theatervoorstellingen gekoppeld: op donderdag 6 april Second Life van dansgezelschap Shifft in de stadsschouwburg en op donderdag 20 april MetamorfosenII van theatergroep Aluin in podium de Hoge Woerd, de kaarten voor de voorstellingen zijn bij de prijs inbegrepen.

Woensdag 22 februari 2023
9 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. H. (Harry) van Noord
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
H. (Harry) van Noord
Ik ben Harry van Noord, beeldend kunstenaar, theatermaker, docent beeldende vorming en muzikant. Elke dag opnieuw verbaas ik me over de mens (m/v). Over wat hij zegt en doet, over zijn beweegredenen en over de reikwijdte van waartoe hij in staat is. Maar hoe kijkt de mens eigenlijk zelf naar zijn prestaties? Dat hangt sterk af van aan wie je het vraagt. De blik van de politicus blijkt nogal eens af te wijken van die van de kunstenaar. En de blik van de wetenschapper is vaak een andere dan die van de zakenman. Al deze verschillende invalshoeken vormen voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie bij mijn speurtocht naar het antwoord op de kernvraag: wie is de mens? Een vraag waarop in het theater duizenden antwoorden te vinden zijn.