Cursuscode: 22NK204

Reizen door de tijd: kunsthistorische ontdekkingen

Cursuscode: 22NK204

Reizen zijn er altijd al geweest met verschillende doelstellingen, zoals handel, wetenschap, spiritualiteit en het ontdekken van het onbekende. In deze cyclus van 8 bijeenkomsten gaan we verschillende routes bekijken en maken kennis met bijzondere steden en hun cultureel erfgoed. De cursus geeft ons tevens inzicht in de kunstgeschiedenis vanaf de Oudheid tot en met het begin van de twintigste eeuw. Leuk voor zowel beginners als gevorderden. En wie weet doet u ideeën op om zelf een van deze reizen te maken.

• De Zijderoute, ontmoetingen van west en oost, ontmoetingen van verschillende culturen.
  • Pelgrims onderweg. We volgen de Via Francigena.
  • Reisboek Europa 1492 met de belangrijkste routes, die zich uitstrekten van Moskou en Istanbul  tot Edinburgh en Sevilla.
  • Een reis naar Italië via Zwitserland en Duitsland in 1580 en 1581.
  • Naar Italië in de 17e eeuw: de Caravaggisten, de Italianisanten, de Bentvueghels en de Bamboccianten.
  • Een dromer op reis, de Grand Tour: met de trekschuit door de Lage Landen via Duitsland en Oostenrijk naar Italië aan het einde van de 18e eeuw.
  • Oriëntalisme in de kunst, kunstenaars op reis in de 19e eeuw. Veel kunstenaars zoeken in de Oost naar nieuwe inspiratiebronnen in de periode 1795 tot 1914.
  • Op weg naar Parijs, het mekka van de avantgarde.
Maandag 26 september 2022
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit (klik hier voor de adresgegevens)
L.J.M. (Lisette) Le Blanc
Mijn naam is Lisette le Blanc en ik ben afgestudeerd in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1985 tot en met 2011 was ik directeur/ conservator in Museum Dorestad. Nu ben ik werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum in Tiel en heb ik mijn eigen bedrijf namelijk Elysium Cultuur Producten (www.lisetteleblanc.nl) Vanaf 1987 geef ik als freelance docente lezingen over diverse onderwerpen aan diverse instellingen. Dit doe ik met veel plezier! Mijn uitgangspunt is: wat is boeiend om te vertellen, wat zou men leuk vinden om te horen en te bezoeken. Graag speel ik in op lopende tentoonstellingen. Een paar keer per jaar organiseer ik culturele reizen naar het buitenland. Belangrijk vind ik dan om juist ook het onbekende te laten zien.