Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NAK042

Symboliek van de Westerse kunst

Symboliek van de Westerse kunst
Cursuscode: NAK042

Symboliek in de Westerse  kunst

Misschien heeft u lopend door een kerk of een museum zich wel eens afgevraagd “Mooie afbeelding, maar wat is de betekenis ervan?” Vaak zijn het details die de betekenis van het kunstwerk onthullen. In deze cursus, die uit drie modules bestaat, wordt u rondgeleid door de boeiende wereld van de symboliek van de kunst. U krijgt hiermee het gereedschap om te begrijpen wat de kunstenaar met zijn werk heeft bedoeld.

Om een compleet beeld van de symboliek in de kunst te krijgen is het aan te raden alle modules te volgen, maar u kunt ook apart één of meer modules volgen.

 

I.            Symboliek Griekse mythologie (3 lessen)

De Griekse en Romeinse mythologie omvat een heel scala aan spectaculaire verhalen over  verraad, overspel, bedrog, heldendaden en gedaanteverwisselingen. Al eeuwen lang zijn deze verhalen bron van inspiratie voor de kunst. We behandelen de belangrijkste verhalen uit de Griekse mythologie en u leert de goden en helden( vaak aan de hand van symbolen) te herkennen.

 

II.           Symboliek christendom (3 lessen)

Sedert het prille begin van het christendom staat het christelijke geloof en daarmee ook haar kunstuitingen bol van de symboliek. Wat voor symbolen hebben betrekking op Maria. Hoe kun je de evangelisten herkennen? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijgt u in deze cursus

III.             Profane symboliek ( 3 lessen)

Vanaf de 15e  eeuw werden gewone mensen afgebeeld in schijnbaar gewone omstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de marskramer van Jeroen Bosch. Achter deze schijnbare dagelijkse werkelijkheid lag een wereld van symboliek. De zogeheten genreschilderkunst in de 17e eeuw vormt een hoogtepunt in dit soort profane kunst. Verwonder u over de vaak veelzeggende details in deze schilderkunst.

Donderdag 1 oktober 2020
9 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 170,00
Mw. C.J. ( Ina) Bertsch
13:30 - 15:30
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
C.J. ( Ina) Bertsch
C.J. ( Ina) Bertsch
Al snel na mijn afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, ben ik lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven. Ik deel inmiddels al jaren met veel plezier mijn enthousiasme over deze onderwerpen met mijn cursisten. Mijn cursussen geef ik bij volksuniversiteiten (zoals de Volksuniversiteit Utrecht), kunsthistorische instituten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Op mijn site www.middeleeuwen-meer.nl vindt u nog meer informatie over mij.