Volksuniversiteit Utrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NAM023

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven

Cursus Filosofie in het dagelijkse leven
Cursuscode: NAM023

Ons leven is tegenwoordig een complexe uitdaging. Ondanks de haast oneindige mogelijkheden, grote luxe, welvaart en vrijheid blijkt het een steeds grotere opgaaf te zijn om ons in een haastige, veranderende en onzeker wordende wereld staande te houden. Naast onze welvaart en technologische vooruitgang ervaren we ook steeds vaker een verlies. Een verlies aan zekerheid & veiligheid, waarden & tradities, ons eigenheid & onze identiteit, solidariteit en zingeving. Het is een uitdaging om ons tussen deze winst en verlies staande te houden.

We zien onszelf geslaagd als we zelfstandig zijn en voor onszelf op komen, als we ons eigen geluk zelf realiseren en ons eigen broek op houden. Er is een grote mate aan vrijheid, maar steeds minder ruimte voor verliezers. Solidariteit dreigt schaars te worden en het vangnet krijgt steeds grotere mazen. De samenleving raakt gepolariseerd en we zijn steeds scherper verdeeld in wij tegenover zij, ik tegenover de rest, in hoog- & laagopgeleiden, jonge & oude generatie, autochtoon & vreemde. We hebben de aarde nuttig en winstgevend gemaakt. Maar daardoor ook veel schade berokkend met een groeiende onzekerheid over natuur, milieu en klimaat.

Het is de paradox en tragiek van de tijd waarin we leven: we weten, hebben en kunnen steeds meer en ervaren eveneens een groot verlies daarvan. Hoe moeten we dat begrijpen en hoe hou je jezelf hierin staande?

 

In deze editie van de cursus Filosofie in het dagelijkse leven, gaan we vertragen en inzoomen op deze paradoxale problemen. We zullen de thema’s Vrijheid, Identiteit, Solidariteit, Duurzaamheid en Existentie centraal stellen en ons daar filosofisch over buigen. Het doel is niet om oplossingen te bedenken, maar om ons inzicht te vergroten. We willen zaken verhelderen, de onderliggende waarden boven tafel krijgen en de achterliggende overtuigingen tegen het licht houden. 

Er zal een reader met artikelen worden uitgedeeld (à €12,50)

 

Donderdag 17 september 2020
11 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 210,00
Dhr. R.A.M. (Rogiér) Cenin
13:00 - 15:00
Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, (klik hier voor de adresgegevens)
R.A.M. (Rogiér) Cenin
R.A.M. (Rogiér) Cenin
Ik ben Rogiér Cenin en ik ben afgestudeerd in Sociaal Politieke Filosofie aan de Universiteit van Utrecht. Ik begon mijn studie met wiskunde aan de TU Delft en Theoretische Natuurkunde in Utrecht, maar raakte al snel verliefd op de filosofie en studeerde in 1999 daarin af. Sinds 2014 geef ik filosofieles aan de Volksuniversiteit over uiteenlopende thema's van het alledaagse tot het literaire, van het actuele tot het historische. Mijn insteek is om mensen te laten stilstaan, nadenken en te inspireren